Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Στρώνουν το «χαλί» για νέα σκληρά μέτρα

«Το χαλί στρώνουν» στην κυβέρνηση διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ, καθώς μέσω των εκθέσεών τους συνιστούν σκληρά μέτρα για το Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, τη φορολογία και την εισοδηματική πολιτική, πολλά εκ των οποίων επεξεργάζεται ήδη το οικονομικό επιτελείο.
Κοινός τόπος όλων των εκθέσεων είναι ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός, με το έλλειμμα να ξεπερνά ακόμη και το 6% για πρώτη φορά μέσα στην τρέχουσα δεκαετία -με εξαίρεση βέβαια το 2004, όταν εκτοξεύτηκε ελέω απογραφής-, ο καλπασμός του δημοσίου χρέους άνω του 110% του ΑΕΠ και η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση για πρώτη φορά μετά το 1993.

Επιπρόσθετα διαπιστώνεται


πως οι μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τόσο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων όσο και σε αυτό των φορολογικών μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ως προς την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Πόσω μάλλον που οι δημόσιες δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.

Ετσι τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ -είχε προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή, αλλά η ανακοίνωσή της μετατέθηκε- όσο και σε αυτήν του ΟΟΣΑ, η οποία θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου, περιέχονται σύμφωνα με πληροφορίες αυστηρές συστάσεις για την άμεση λήψη μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

* Νέο «πάγωμα» μισθών και συντάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το 2010. Συμφωνία για μηδενικές αυξήσεις τη νέα χρονιά και στον ιδιωτικό τομέα.
* Μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* Θέσπιση νέων, αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης.
* Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης.
* Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και όλων των φοροαπαλλαγών.
* Αναβολή της προγραμματισμένης μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
* Ουσιαστική μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με αύξηση εισφορών και «ψαλίδισμα» συντάξεων. Προτείνεται να υπολογίζεται η σύνταξη με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας και να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη.-Δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για να διευκολυνθούν οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις με έμφαση στην ημιαπασχόληση.
* Ανοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων για να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
* nΕπιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και μείωση των δημόσιων οργανισμών.

Το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μείωση των ελλειμμάτων και ο εκμηδενισμός τους, αν αυτό είναι δυνατόν. Με το σκεπτικό ότι όσο περνούν τα χρόνια οι δαπάνες για το Ασφαλιστικό θα προκαλούν δυσβάστακτη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα πρέπει κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2010, το έλλειμμα να μειώνεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ή κατά 3,5 δισ. ευρώ περίπου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com