ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ
1 Από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς (11 Σεπτεμβρίου 2009) θα μοιραστεί έντυπο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια και αφίσες) με τις προτάσεις υγιεινής από το υπουργείο Υγείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
2 Θα τοιχοκολληθεί σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, στις τουαλέτες, αλλά και σε χώρους συναθροίσεων εντός της σχολικής μονάδας, check list, με τα απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα που θα προτείνει το υπουργείο Υγείας για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει (tο do, not to do) να γίνεται προκειμένου να τηρούνται εντός κάθε σχολικής αίθουσας αλλά και σε χώρους μαζικής συνάθροισης συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής.
3 Τίθεται σε λειτουργία ειδικός τετραψήφιος αριθμός ενημέρωσης κοινού από το ΥΠΕΠΘ.
4 Αναμορφώνεται η ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ με ξεχωριστό τομέα για τη νέα γρίπη.
5 Θα οργανωθούν επισκέψεις ομάδων ειδικών (ανά περιφερειακή διεύθυνση ΥΠΕΠΘ) σε κάθε σχολείο για έλεγχο κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και προστασίας. Σύνταξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να ελεγχθούν όλα τα σχολεία σε σύντομο χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός μηνός. Η ίδια ομάδα θα ενημερώνει ξανά τους καθηγητές και τον σύλλογο γονέων για τα μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισης της νέας γρίπης.
6 Συνεχής επιμόρφωση- ενημέρωση από υπεύθυνους υλοποίησης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας εκπαιδευτικούς ή από τον διευθυντή όλων των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας σχετικά με τη νέα γρίπη και τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως θα προκύπτουν καθημερινά, με την παρότρυνση η ενημέρωση αυτή μέσω των μαθητών να μεταφέρεται και στις οικογένειές τους.
7 Τακτική σε μηνιαία βάση επιμόρφωση- ενημέρωση γονέων, μέσω των συλλόγων γονέων για την εξέλιξη της νόσου.
8 Μη υπολογισμός των απουσιών για μαθητές, οι οποίοι διαπιστωμένα από κρατικό φορέα απουσιάζουν από το σχολείο εξαιτίας της νέας γρίπης.
9 Εφοδιασμός των σχολείων με αντισηπτικά σαπούνια, οινόπνευμα κ.ά. από τις σχολικές επιτροπές.
10 Προσαρμογή του προγράμματος της εκπαιδευτικής τηλεόρασης με στόχο την ενημέρωση των μαθητών σε εκπαιδευτικά θέματα και σε συγκεκριμένες ζώνες εκπομπής, αφού προηγηθεί αίτημα προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, για να εκπονήσει και να συντάξει εναλλακτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, που θα προσφέρεται μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης και Διαδικτύου.
11 Σε σχολικές μονάδες στις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού εξαιτίας της νέας γρίπης να υπάρχει η δυνατότητα να ομαδοποιηθούν οι μαθητές σε τμήματα.
12 Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα είδη που διατίθενται από τα κυλικεία, δεδομένου ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα θωράκισης του οργανισμού στη γρίπη. 13 Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων πρέπει συνεχώς να ελέγχουν την καθαριότητα και την υγιεινή όλων των χώρων του σχολείου, χρησιμοποιώντας απολυμαντικά, ιδιαίτερα στους κοινόχρηστους χώρους.
14 Οργάνωση προγράμματος εμβολιασμού σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας (μαθητών από 6 ως 18 ετών και εκπαιδευτικών) σε όλη την Ελλάδα.
15 Απασχόληση εκπαιδευτικού προσωπικού από γειτονικές σχολικές μονάδες, εφόσον αυτό είναι εφικτό, προς αντικατάσταση νοσούντων εκπαιδευτικών.
16 Η παροχή άδειας σε μέλος του προσωπικού της σχολικής μονάδας σε περίπτωση που αποδεδειγμένα νοσήσει μέλος της οικογένειάς του.
17 Ειδική μέριμνα για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (χρόνιες παθήσεις, αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα κτλ.).