Με μεγάλη ταχύτητα πυκνώνουν τα σύννεφα που σκιάζουν το πολιτικό και οικονομικό κλίμα.
Με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να βρίσκονται στα όρια της ρήξης, κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να διατυπώσει ασφαλείς προβλέψεις, πολύ περισσότερο να προγραμματίσει επενδυτικές και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις.
Για την οικονομία, η οποία μόλις βρήκε από την εξαετή ύφεση, χάνεται, για μια ακόμη φορά, πολύτιμος χρόνος.
Από την επομένη των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014 έως και τις εκλογές του Ιανουαρίου φέτος ήταν περίοδος γενικευμένης αστάθειας και πολιτικής αβεβαιότητας. Ουσιαστικά «πάγωσαν» οι δομικές μεταρρυθμίσεις και κινήσεις που θα διευκόλυναν το «απόθεμα επιχειρηματικότητας» να ξεδιπλωθεί, δημιουργώντας πλούτο και θέσεις εργασίας.
Οι εκλογές δεν έφεραν την πολυπόθητη σταθερότητα. Και μετά την αλλαγή σελίδας, ο ορίζοντας συνεχίζει να είναι θολός. Κι αυτό γιατί παρότι προέκυψε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση, ωστόσο το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς παραμένει ακόμη μετέωρη η διαπράγματευση με τους πιστωτές της.
Η αβεβαιότητα, όμως, έχει ήδη σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία. Αυτό ακριβώς επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών των χωρών της Ε.Ε. τη διετία 2015 -2016. Υπογραμμίζει ότι η πολιτική αβεβαιότητα επισκιάζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Αν προχθές βάσιμα θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Γερμανία επέβαλε την απόφαση της ΕΚΤ για «κόψιμο» του φθηνού «καναλιού» παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας και του προέδρου της Γαλλίας δημιουργούν νέα δεδομένα. Οι ελληνικές προτάσεις αντιμετωπίζονται αρνητικά. Η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπορεί να πείσει χώρες με τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε να συμπτύξει μέτωπο.
Βέβαια, τίποτε δεν κρίθηκε ακόμη. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι πολλά από το πρόγραμμα πρέπει έτσι ή αλλιώς να υλοποιηθούν αφήνουν «παράθυρα» διαλόγου. Ας ελπίσουμε, για το καλό του τόπου, ότι οι περαιτέρω χειρισμοί θα είναι επιτυχείς. Αλλά το θολό τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει. Και μάλιστα γρήγορα.