Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Στο έλεος της φωτιάς 12.000 σπίτια στις ΗΠΑ

Μαίνεται για έβδομη ημέρα η πυρκαγιά στη Νότια Καλιφόρνια


Μάχη ενάντια στις φλόγες δίνει για έβδομη μέρα η Νότια Καλιφόρνια, καθώς η φωτιά έχει κάψει μέχρι τώρα 400.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ πάνω από 12.000 σπίτια βρίσκονται υπό την απειλή της. . Τουλάχιστον 18 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις φλόγες, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός των αποτεφρωμένων κατοικιών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η ευρύτερη περιοχή, βόρεια του Λος Άντζελες, έπειτα από τη δραματική έκταση που πήρε η πυρκαγιά, εκκενώθηκε με εντολή του κυβερνήτη της πολιτείας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η πυρκαγιά εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Σοβαρά απειλείται και το Μάουντ Γουίλσον, όπου εκτός από το αιωνόβιο Αστεροσκοπείο, εκεί υπάρχουν και είκοσι τηλεοπτικοί αναμεταδότες, καθώς και κεραίες ραδιοφωνίας και κινητής τηλεφωνίας.

Από την καταστροφική πυρκαγιά τις προηγούμενες ημέρες βρήκαν φρικτό θάνατο δύο πυροσβέστες, όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν ανετράπη σε βουνοπλαγιά, εκεί όπου αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες.

Μέχρι αργά χθες η πυρκαγιά, η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο μόνο κατά το 5%, μετέτρεψε σε τέφρα 184 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Εθνικού Δρυμού του Λος Άντζελες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν δύο χιλιάδες πυροσβέστες.

Σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι εγκατέλειψαν έντρομοι τα σπίτια τους προς αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, ενώ από πυκνούς καπνούς καλύφθηκαν ολόκληρες γειτονιές στο Γκλέντεϊλ, την Πασαντίνα και στο Λος Άντζελες.

Διπλασιάστηκε σε 2 μέρες

Στο όρος Γουίλσον πυροσβέστες ψέκαζαν διαρκώς επιβραδυντικό υγρό, ευελπιστώντας ότι θα απέτρεπαν τη φωτιά από το να πλησιάσει σε κεραίες τηλεοπτικών καναλιών και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και στο αστεροσκοπείο που έχει τεράστια επιστημονική και ιστορική αξία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά διπλασιάστηκε σε μέγεθος από την Κυριακή και αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com