Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΑ: Στον αέρα οι 4.500 εργαζόμενοι

Στον αέρα βρίσκεται το μεγάλο μεταρρυθμιστικό στοίχημα της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή καθώς αν και η νέα εταιρία πρέπει να ανοίξει τα φτερά της την 1η Οκτωβρίου, οι περίπου 4.500 μόνιμοι εργαζόμενοι του Ομίλου παραμένουν μετέωροι καθώς η τροπολογία που θα καθόριζε το πακέτο των εργασιακών κατατέθηκε την Πέμπτη το πρωί στη Βουλή και βεβαίως δεν πρόλαβε να ψηφιστεί.


Το απίστευτο σκηνικό χάους συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το σύστημα κρατήσεων των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» παρέμενε ανοιχτό ως και την... περασμένη Δευτέρα ακόμα και για προορισμούς όπως το Γιοχάνεσμπουργκ και η Γερμανία, στους οποίους δε θα πετά η νέα εταιρία με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες, οι οποίοι είχαν κλείσει εισιτήρια ακόμα και για τα Χριστούγεννα να μένουν «ξεκρέμαστοι», όπως καταγγέλλουν τουριστικοί πράκτορες.

Την ίδια στιγμή αβέβαιο παραμένει το μέλλον των εργαζομένων στην Ολυμπιακή καθώς η σχετική τροπολογία, στην οποία οι τελευταίες υπογραφές από υπουργούς μπήκαν μόλις την Πέμπτη το βράδυ και δεν πρόλαβε να ψηφιστεί, καθόριζε μεταξύ άλλων:

- Τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τον τρόπο προσμέτρησης του αυξημένου ενσήμου από το 1 στο 1,5.

- Το νέο μισθολόγιο των ιπτάμενων χειριστών, οι οποίοι θα μεταταγούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και πρέπει να αντιπροσωπεύει το 90% των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τους.

- Τις μετατάξεις του προσωπικού εδάφους με τη διατήρηση του ύψους των αποδοχών τους, οι οποίες πλέον βρίσκονται στον αέρα γιατί χρειάζονται υπογραφή αρμόδιου υπουργού.

- Το δικαίωμα οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής να μετάσχουν με ειδικές προσαυξήσεις μορίων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και εκτός δικαιοδοσίας του υπουργείου Μεταφορών.

- Να συμπεριληφθούν στο σχετικό νόμο και οι εργαζόμενοι της Olympic Catering και της Galileo.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να συζητήσουν τη στάση που θα κρατήσει το Κίνημα στο θέμα της Ολυμπιακής αν εκλεγεί κυβέρνηση.

Αντίθετα, αμηχανία επικρατούσε χθες στο υπουργείο Μεταφορών, με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να παραδέχεται με δηλώσεις του στο «έθνος» ότι «ορισμένα από τα εργασιακά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα». Ο ίδιος πάντως δε σχολίασε τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ζητά παράταση στην προθεσμία από την Κομισιόν.

Από την πλευρά τους πηγές της MIG, διεμήνυαν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τα συμφωνηθέντα, βάσει των οποίων ορίζεται ότι η παλαιά εταιρία εκκαθαρίζεται και σταματά το πτητικό της έργο στις 30 Σεπτεμβρίου και από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά πτήσεις η Olympic Air.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com