Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Παγώνουν σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπ. Ανάπτυξης

«Παγώνουν» μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς το χρονοδιάγραμμα του Κωστή Χατζηδάκη, όπως καταρτίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, δεν… περιελάμβανε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ειδικότερα, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες


η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου για τα επιχειρηματικά πάρκα, το οποίο αποτελούσε μια πρώτη ουσιαστική απόπειρα να μπει τέλος στην άναρχη, χωρίς σχεδιασμό και πρόνοια για το περιβάλλον εγκατάσταση βιοτεχνιών και βιομηχανιών.

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης δίνονταν ισχυρά κίνητρα για την μετεγκατάσταση μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, αλλά και αντικίνητρα για την εκτός αυτών χωροθέτηση επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού – επενδυτικού περιβάλλοντος εντάσσονται και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που πλέον μετατίθενται για το μέλλον. Πρόκειται για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά την ίδρυση επιχειρήσεων, με τη μείωση από 18 σε 4 βήματα και τον αναβαθμισμένο ρόλο των Επιμελητηρίων. Μετατίθεται για το μέλλον, εξάλλου, η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, αλλά και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προμηθειών.

Ερωτηματικό, εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς γενικότερα, αποτελεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς μπορεί ο ορισμός των νέων μελών να έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο η απαιτούμενη έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν έχει ληφθεί.

Αρκετές είναι εξάλλου και οι…. ενεργειακές εκκρεμότητες με κυριότερες αυτή που αφορά την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, αλλά και την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Να σημειωθεί εξάλλου ότι «παγώνει» και η νομοθετική πρωτοβουλία που αφορούσε στην δυνατότητα ίδρυσης ενεργειακών εταιριών.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που προέβλεπε την απόσχιση ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ με νομοθετική ρύθμιση, όταν προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές. Επί του παρόντος λοιπόν η τελευταία απόφαση της Διυπουργικής δεν μπορεί να υλοποιηθεί, μέχρι νεωτέρας.

Αναφορικά με τον αγωγό πετρελαίου Μπουγκάς – Αλεξανδρούπολη, δεν πρόλαβε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιταχύνονταν οι διαδικασίες κατασκευής του. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο έργο οι ελληνικές εκλογές δεν αποτελούν «τροχοπέδη», καθώς πολύ πριν την προκήρυξή τους έχει ξεκινήσει ένα σκληρό διπλωματικό παζάρι μεταξύ Μόσχα και Σόφιας, με τη νεοεκλεγείσα βουλγαρική και αντιρωσική κυβέρνηση να εκφράζει το… σκεπτικισμό της για τη σκοπιμότητα του έργου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com