Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

«Σφίγγα», προς το παρόν, ο Αλμούνια

Ως «σφίγγα» παρουσιάστηκε ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα επίτροπος της Κομισιόν, κ. Χ. Αλμούνια, αναφορικά με το αίτημα χωρών - μελών της ΕΕ για παράταση στην επίτευξη του στόχου που προβλέπει έλλειμμα κάτω από το 3%. Ο κ.Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, γεγονός που επιτείνει την αγωνία.

Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει αυτή την ώρα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ.Παπαθανασίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα έχει διάρκεια περίπου μιας ώρας, με την ελληνική αποστολή να δίνει τον «υπέρ πάντων αγώνα», προκειμένου να εξασφαλίσει ένα κατ' αρχήν «πράσινο φως» για το βασικό της αίτημα: την παράταση δύο ετών ως προς την επίτευξη του στόχου της για έλλειμμα μικρότερο του 3%. Ας σημειωθεί δε,


ότι ο κ.Παπαθανασίου θα επιστρέψει αργά το βράδυ στην Αθήνα, ενώ δεν πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αλλά θα περιορισθεί σε μια άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, μετά το τέλος της συνάντησης του με τον κ.Αλμούνια.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι σήμερα στις Βρυξέλλες, η χώρα μας θα έχει απλώς ενδείξεις (θετικές ή αρνητικές) των κοινοτικών προθέσεων, οι οποίες δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν νωρίτερα από τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Προκειμένου, πάντως, η Ελλάδα να εξασφαλίσει τον στόχο της, θα πρέπει να υλοποιήσει μια βασική δέσμευση που έχει αναλάβει και δεν είναι άλλη από τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, για την αντιμετωπίση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν προτάσεις, όπως αυτή πουτ προβλέπει την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο, την αποψίλωση της λίστας των βαρέων κι ανθιυγεινών, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κλπ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com