Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Με δανεικά ξεχρεώνει το Δημόσιο το ΙΚΑ

Στην έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, συνολικής αξίας άνω των 4,6 δισ. ευρώ προτίθεται να εκδώσει η κυβέρνηση, με σκοπό να καλύψει τις υποχρεώσεις παρελθόντων ετώνπρος το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.



Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΙΚΑ, Θόδωρου Αμπατζόγλου, μέσω της έκδοσης των ομολόγων θα καλυφθούν ειδικότερα οι εξής υποχρεώσεις:

• Απόδοση υπολοίπου κρατικής εισφοράς για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση (άρθρα 22 και 35 Ν. 2084/92) ετών 2001 και 2002, ύψους 1.140,4 εκατ. ευρώ

• Ανάληψη υποχρεώσεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τον ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ (Ν. 3227/04 άρθρο 27) ύψους 1.466 εκατ. ευρώ

• Απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για συμμετοχή του Δημοσίου στις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας ετών 2003-2006, ύψους 2.046 εκατ. ευρώ

Θα καλυφθούν συνολικά υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 4.652,4 εκατ. ευρώ, σε πέντε ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί το 2011. Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται το 80% των οφειλών του Δημοσίου προς το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα που έχει τεθεί από το 2001, τόσο από την πλευρά του ίδιου του Ιδρύματος όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

H υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, δήλωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στον εκσυγχρονισμό του Ιδρύματος και την ποιοτική αναβάθμιση των κάθε μορφής υπηρεσιών που προσφέρει στους ασφαλισμένους του.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Η υποτιθέμενη "διάσωση" του ΙΚΑ δεν είναι παρά η εφαρμογή των νόμων που είχαν ψηφιστεί μέχρι το 2004, σχολίασαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι Λούκα Κατσέλη και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι μεταθέτει το βάρος στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης.

Ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης, εκτίμησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά είναι και τρόπος επιζήμιος για τη λειτουργία του ΙΚΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com