Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Μαγική εικόνα από τον Κ. Χατζηδάκη για την Οικονομία

Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε συνέντευξη για την πορεία της αγοράς, υποστήριξε ότι σημαντικοί τομείς της οικονομίας αντιμετωπίζουν προβλήματα λιγότερο σοβαρά απ' αυτά που υπάρχουν σε άλλες χώρες και τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μίλησε για αύξηση της απασχόλησης στο Εμπόριο, για άνοιγμα χιλιάδων νέων επιχειρήσεων και μείωση των αιτήσεων πτώχευσης. Παράλληλα, παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, ύψους 106 εκ. ευρώ.


Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η συζήτηση για την πορεία της οικονομίας γίνεται σε κλίμα καταστροφολογίας, μηδενισμού και ακραίου λαϊκισμού.

Σημείωσε ότι υπάρχουν μεν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία επηρεάζεται από τη διεθνή κρίση, αλλά η εικόνα δεν είναι αυτή που παρουσιάζουν "κάποιοι". "Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που ορισμένοι καλλιεργούν. Αντιλαμβάνομαι ότι η αντιπολίτευση κάτι πρέπει να πει. Για το ΠΑΣΟΚ εξάλλου ο λαϊκισμός και ο μηδενισμός είναι προσφιλείς πολιτικές πρακτικές" δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η καταστροφολογία δεν είναι ανώδυνη, αφού "η οικονομία, είναι και κλίμα".

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση, ότι αποδίδει αποτελέσματα και ότι αν δεν υπήρχε η πολιτική αυτή οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερες για τη χώρα και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Έδωσε, μάλιστα, και συγκεκριμένα στοιχεία:

-" Τον τελευταίο χρόνο, μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά, είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία των ίδιων των επιμελητηρίων, το Α' εξάμηνο του 2009 εγγράφηκαν 32.758 νέες επιχειρήσεις, ενώ διεγράφησαν 24.513. Οι νέες επιχειρήσεις είναι κατά 33,6% περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Αυτή είναι η αλήθεια.

-" Επίσης, στον κλάδο του εμπορίου, παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 2.6%. Τα στοιχεία αυτά για τον κλάδο του εμπορίου διαψεύδουν τις "Κασσάνδρες" και όσους καθημερινά μιλούν για "λουκέτα" και "χρεοκοπία".

-" Στον τομέα των πτωχεύσεων, η τάση δεν είναι αρνητική. Συνολικά, μέχρι σήμερα, το 2009 έγιναν 603 αιτήσεις πτωχεύσεων στα πρωτοδικεία όλης της χώρας και έγιναν δεκτές οι 190. Το 2008 είχαμε 802 αιτήσεις, εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 267, ενώ πρόπερσι ήταν 2048 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 457. Η τάση λοιπόν είναι κάθε άλλο παρά αρνητική. Τα στοιχεία είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε για να τα αμφισβητήσει.

-" Το ΑΕΠ: Παρότι στην ευρωζώνη το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% και στην ΕΕ 27 κατά 4,8%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, στην Ελλάδα μειώθηκε 0,2%. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στη Γερμανία, την ίδια περίοδο, μειώθηκε κατά 5,9%, στην Ιταλία κατά 6% και στην Πορτογαλία κατά 3,7%. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ, η μείωση ήταν 3,9%.

-" Στη Βιομηχανία, τον Ιούνιο του 2009, συγκριτικά με το Μάιο του 2009, οι παραγγελίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,3%, όταν στην ΕΕ 27 μειώθηκαν κατά 0,4%. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,7%.

-" Στο λιανικό εμπόριο: Το Μάιο του 2009 - συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2009 - ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%, όταν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία μειώθηκε κατά 1,3% και η Σουηδία κατά 1,5%.

-" Στη Βιομηχανική Παραγωγή: Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2008, τον Ιούνιο του 2009, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας μειώθηκε κατά 11,8%, όταν στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 17% και στην Ευρώπη των 27 κατά 15,6%.

"Όλα αυτά δείχνουν ότι γίνονται βήματα και ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά δεν επετεύχθησαν με ωραία λόγια και συνθήματα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και συστηματική προσπάθεια όλης της Κυβέρνησης" σημείωσε ο υπουργός.

Νέο πρόγραμμα για το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες

Το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τις υφιστάμενες και τις νέες υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών. Εντάσσεται στο Γενικό Στόχο 2 του ΕΠΑΝ ΙΙ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Αφορά σε προτάσεις όπως η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών, η πράσινη επιχειρηματικότητα, η προώθηση της καινοτομίας, καθώς και άλλα θέματα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει κάθε επαγγελματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις αναφορικά με το μέγεθος της επιχείρησης, την οικονομική της φερεγγυότητα, τον κύκλο εργασιών της, την εγγραφή στο επιμελητήριο, την τήρηση των ορίων περί κρατικών ενισχύσεων που θέτουν οι κανόνες της ΕΕ, κλπ.

Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν θα ανέλθει στο 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και στο 60% στην περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιηθεί σε νησί με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων ή σε πυρόπληκτες/σεισμόπληκτες περιοχές.

Τα όρια του προϋπολογισμού των υποβαλλόμενων Επιχειρηματικών Σχεδίων ξεκινούν από 30 και φτάνουν στις 100 χιλιάδες ευρώ.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες:

1. Εξοπλισμός (Μέχρι 100% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού)

2. Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων (Μέχρι 30% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού)

3. Άυλες δαπάνες (Προβολή-Προώθηση, Άλλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων)

Συνολικά εκτιμάται ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αυτό θα ανέλθει στα 106 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 53 εκατ. ευρώ).

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είναι η 1η Νοεμβρίου 2009 και ο Οδηγός Εφαρμογής του θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com