Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Γ.Παπανδρέου: «Ο αγώνας για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος δεν είναι σημαία ευκαιρίας»

Με έμφαση στα ζητήματα διαφάνειας και αυτονομίας του πολιτικού συστήματος από τα μεγάλα συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», σπεύδει να προειδοποιήσει τους «αυριανούς» υπουργούς και υφυπουργούς του ότι δεν υπάρχει έδαφος για μικροεξουσίες, λόμπι και νομή της εξουσίας, με στόχο το προσωπικό συμφέρον. Ταυτόχρονα διαμηνύει σε δελφίνους και υποψήφιους βαρόνους, ότι από τις 5 Οκτωβρίου, το Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι λάθος... διεύθυνση για τα σχέδιά τους.Προαναγγέλει τη συγκρότηση ομάδας παρακολούθησης και συντονισμού του κυβερνητκού έργου και νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα και του πολιτικού συστήματος. Προτεραιότητα, δε, της κυβέρνησής του είναι η διάσωση και αναθέρμανση της οικονομίας.


Ο Γ. Παπανδρέου, φαίνεται να πήρε μαθήματα από την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και τα προβλήματα στο πλαίσιο ασυνενοησίας των "γαλάζιων" υπουργών, αφού στα άμεσα σχέδιά του είναι ο δομικός ανασχηματισμός της κυβερνητικής λειτουργίας.Όπως αναφέρει εξετάζει τη συγκρότηση ενός επιτελείου συνεργατών στο Μέγαρο Μαξίμου, που "θα υποστηρίζει και θα υποβοηθά το κυβερνητικό έργο, θα παρακολουθεί την υλοποίηση οριζόντιων πολιτικών και θα συμβάλει στο συντονισμό της κυβέρνησης".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια να "καθαρίσει" πριν από την ανάληψη εξουσίας τις σχέσεις του με τους "συντρόφους" του σημειώνει ότι το "ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γ΄νει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών", ενώ προειοδοποιεί αυτούς που φέρονται να ράβουν ή να ξεσκονίζουν τα κουστούμια τους για το υπουργικό συμβούλιο: "Όποιοι σκέφτονται με όρους προσωπικής στρατηγικής και σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο κομματάκι της εξουσίας για να το μετατρέψουν σε αυτόνομη βαρονία, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση".

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση του για την απαγκίστρωση του πολιτικού συμφέροντος από τα μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, σημειώνοντας ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση πως "θα χτυπηθούν εν τη γεννέσει τους φαινόμενα αλαζονείας, κομματισμού και πελατειακής λογικής". Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα φέρει νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, νέο αυστηρότερο πόθεν έσχες και νέο εκλογικό νόμο.

"Όποιος θελήσει τη δημόσια λειτουργία προς όφελός του θα με βρεί απέναντι", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επιχειρώντας να κάνει διακριτή την αλλαγή νοοτροπίας της δικής του κυβέρνησης από αυτή του κ. Καραμανλή ανέφερε χαρακτηριστικά: "δεν θα κυβερνήσουμε για να κάνουμε καλύτερη διαχείριση του τέλματος, αλλά για να ανατρέψουμε κακώς κείμενα δεκαετιών".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα περί αύξησης δαπανών για την Παιδεία, κατά 1 δισ. ευρώ με τον πρώτο προϋπολογισμό, τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων κρατικών οργανισμών τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι κρατιστές. Επίσης, επιμμένει -παρά την κριτική που δέχτηκε- στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης για τον αγωγό Μποργκάς - Αλεξανδρούπολη. Σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικές σχέσεις και Σκοπιανό) ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "η στατική διπλωματία δεν οδηγεί πουθενά. Θα ξαναδώσουμε κύρος και φωνή στην Ελλάδα, με πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας".

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε μεγάλο το έργο της διακυβέρνησης Σημίτη, αντίθετα από τα πεντέμισυ χρόνια του Κ. Καραμανλή στην εξουσία, που "κατάφερε να τα σπαταλήσει χωρίς να αφήσει πίσω του κανενα έργο".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com