Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Διαμαρτυρίες στη β. Χαλκιδική για το ευρωπαϊκό έργο «ProMine»

Οι κάτοικοι ζητούν το πάγωμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εξαιτίας περιβαλλοντικών προβλημάτων.


Τον αποχαρακτηρισμό των μεταλλευτικών περιοχών της Β.Χαλκιδικής και το οριστικό «πάγωμα» κάθε μεταλλευτικής δραστηριότητας, ζητούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι -κρατώντας πλακάτ και πανό με συνθήματα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα- πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «ProMine», στη Θεσσαλονίκη.

Εκπρόσωποι συλλόγων και επιτροπών κατοίκων, διακόπτοντας επανειλημμένως τις εργασίες της εκδήλωσης, εξέφρασαν επίσης σοβαρότατες επιφυλάξεις για τα πρακτικά αποτελέσματα του «ProMine», το οποίο έχει -μεταξύ άλλων- ως στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων μεταλλευτικής αξίας 100 δισ. ευρώ «κάτω» από ήδη υπάρχοντα μεταλλεία της Ευρώπης και περιλαμβάνει περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής (συν άλλες τρεις ευρωπαϊκές). Το έργο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο ΕΕ, με στόχο την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγίας, Ιωάννη Μητροφάνη, η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, τα οποία δεν αντισταθμίζονται από τα όποια οφέλη σε επίπεδο απασχόλησης. Οπως υποστήριξε, «οι κάτοικοι της περιοχής πεθαίνουν εξαιτίας των μεταλλείων», ενώ εξαιτίας μιας διερευνητικής στοάς 850 μέτρων, στην τοποθεσία «Σκουριές» στο όρος Κάκκαβος, έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα υδροδότησης, στους δήμους Αρναίας, Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας, καθώς αυτή αποστραγγίζει 200 κυβικά νερού/ώρα.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης, Γραμματική Καραβασιλικού δήλωσε ότι σύλλογοι και φορείς πρόκειται να καταθέσουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά πρόσφατης απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μεταλλεία και κατά σχετικής γνωμοδότησης του υπουργείου Πολιτισμού (από 16/6/2009).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συγκεντρωμένων, Γιάννη Δεληγιώβα, οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να προχωρήσουν τα σχέδια μεταλλευτικής εταιρίας για το δάσος των Σκουριών.

Από την πλευρά του, πάντως, ο δρ οικονομικός γεωλόγος Νίκος Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που μετέχει στο έργο, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ProMine διερευνώνται μεν νέα κοιτάσματα (χάρη στις νέες τεχνολογίες), αλλά κάτω από ήδη υφιστάμενα μεταλλεία -αυτό δεν σημαίνει ότι θα «ανοίξουν» νέα.

Υπενθύμισε ότι στόχος του έργου είναι επίσης η παραγωγή πέντε νέων νανο-προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η μετατροπή των απορριμμάτων των μεταλλείων σε εμπορεύσιμα προϊόντα, με απώτερο στόχο τα μηδενικά απόβλητα, προς όφελος του περιβάλλοντος. Το έργο, είπε, στοχεύει επίσης στην ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, σε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Από πλευράς ελληνικών εταιριών, στο ProMine μετέχουν η «Ελληνικός Χρυσός» και (από σήμερα) η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι». Από το σύνολο του προϋπολογισμού των 17 εκατ. ευρώ, που μοιράζονται οι 27 εταίροι από 11 χώρες, η Ελλάδα «έχει λαμβάνειν» περί το 1 εκατ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com