Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Εκπλήξεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα Πέμπτη ή Παρασκευή, ενώ δεν αναμένεται να περιέχει ιδιαίτερες εκπλήξεις, σε σχέση με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά. Το υπουργείο Οικονομικών


θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των περίπου 8,5 δισ ευρώ, τόσο από την αύξηση των εσόδων, όσο κι από τον περιορισμό της σπατάλης, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πετύχει το βασικό δημοσιονομικό της στόχο, που είναι ο περιορισμός του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2010. Αρχικά, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν η συγκέντρωση του ποσού των 10 δισ. ευρώ, αλλά στην πορεία εκτιμήθηκε ότι ο στόχος αυτός θα ήταν μάλλον εκτός πραγματικότητας.

Γι΄ αυτό και στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος αποφάσισαν να κινηθούν σε περισσότερο ρεαλιστικά πεδία. Ήδη, στο γραφείο του κ.Γ. Παπακωνσταντίνου υπάρχουν οι τελικές εισηγήσεις, που ενέχουν ορισμένες εκπλήξεις κι αφορούν τόσο στην αύξηση των εμμέσων φόρων (καύσιμα, ποτά τσιγάρα), από όπου προσδοκάται ένα ποσό της τάξης των περίπου 800 εκατ ευρώ, όσο και η κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών ή μέτρων που αφορούν στην ακίνητη περιουσία (κατάργηση ΕΤΑΚ κι επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά του φόρου κληρονομιάς κλπ). Το τελικό σχέδιο, όπως προαναγέρθηκε, θα δοθεί στη δημοσιότητα έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com