Τον κυβερνητικό στόχο για στήριξη της οικονομίας με δέκα δισ. ευρώ παρουσίασε η υπουργός Οικονομίας. Τα επτά δισ. θα προέλθουν από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ) και τα υπόλοιπα από μέτρα στήριξης της ρευστότης της οικονομία
Η κυρία Κατσέλη παρουσίασε δραστικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης ιδιωτών από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα:
Πρώτον αλλάζει ο αναπτυξιακός νόμος με την παρούσα του μορφή. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος του έτους. Εν συνεχεία θα τροποποιηθεί και ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων δύο ή τριών εβδομάδων, όπως είπε η υπουργός. Έμφαση θα δοθεί στην πράσινη ανάπτυξη, στην περιφερειακή εξειδίκευση και στον πολιτισμό. Πρόσθεσε ότι θα αξιολογηθούν σύντομα οι δύο χιλιάδες επενδυτικές προτάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Δεύτερον, μειώνεται στο ένα τέταρτο, δηλαδή στα 70 εκ. ευρώ έναντι 250 εκ. ευρώ που είχε προβλέψει η Ν.Δ, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ενίσχυσης επιστημόνων (γιατροί , δικηγόροι, λογιστές κλπ). Το πρόγραμμα κρίθηκε ως έργο αμφίβολης αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις θα πριμοδοτηθούν μόνο οι νέοι σε ηλικία.
Τρίτον, περιορίζεται στα 500 εκ. ευρώ από 1,05 δις ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων όλων των κλάδων. Θα εγκριθούν προτάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί σε νέα προκήρυξη με νέους όρους και έμφαση στην επιδότηση της εργασίας.
Η υπουργός προανήγγειλε την δραστική απλοποίηση του ΕΣΠΑ, καθώς σήμερα οι καθυστερήσεις είναι τραγικές και έχει απορροφηθεί μόνο το 3% των κονδυλίων. Αλλαγές θα γίνουν και στη νομοθεσία για τις συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιώτες (ΣΔΙΤ), ενώ αναφέρθηκε στη βαριά κληρονομιά της Ν.Δ, η οποία, όπως είπε, μέσω έργων που έχουν ήδη υπογραφεί και άλλων μη επιλέξιμων δράσεων περιορίζει πολύ τις δυνατότητες για τη δημιουργία νέων επενδύσεων από κοινοτικά κονδύλια.
Επίσης, παρέλαβε κατακερματισμό ενδιάμεσων φορέων και έλλειψη συνεκτικής πολιτικής στις κρατικές ενισχύσεις όπως και απουσία αναπτυξιακής στόχευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ακόμη, για ορισμένα προγράμματα, που αφορούν τις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν είχαν εξοικονομηθεί πόροι ενώ έχουν ενταχθεί έργα στο ΕΣΠΑ, που έχουν μεν αξιολογηθεί αλλά δεν έχουν γίνει νομικές δεσμεύσεις (συμβολαιοποιήσεις), συνολικού ύψους 2,4 δισεκ. ευρώ.
Όπως είπε η κ. Κατσέλη θα γίνουν αλλαγές στο πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και επισήμανε ότι χρειάστηκαν 140 κοινές υπουργικές αποφάσεις για να υλοποιηθούν έργα ύψους μόνον 800 εκατομμυρίων ευρώ.
"Τα κονδύλια αυτά θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, θα τονώσουν την αγορά και δώσουν ανάσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις" δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη.