Περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ την ημέρα βάζουν στο ταμείο οι τράπεζες από τις προμήθειες που χρεώνουν σε καταθέτες και δανειζόμενους.
Τα κέρδη των τραπεζών ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο από κάθε λογής προμήθειες, αφού μόλις ο πελάτης μπει στην τράπεζα, ακόμη και για την πιο απλή διαδικασία –την κατάθεση, πρέπει να πληρώσει προμήθεια όταν πρόκειται για λογαριασμό που δεν του ανήκει. Τα «γκισέ» αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ακριβά για όσους τα επιλέγουν για τις συναλλαγές τους, ενώ και τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρεώνουν ορισμένες προμήθειες, κυρίως όταν πρόκειται για ανάληψη με πιστωτική ή ανάληψη από ATM άλλης τράπεζας. Μόνο το 2008 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 81 εκατομμύρια κινήσεις μέσω των ATM και οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 218 δις ευρώ.
Οι χρεώσεις που γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζών μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης «μικρές», όμως τελικά αποτελούν μια σημαντική πηγή άντλησης χρημάτων για τα πιστωτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, όταν ο πελάτης θελήσει να κάνει κατάθεση σε λογαριασμού τρίτου (π.χ. πληρωμή ενοικίου), θα χρεωθεί με ποσό από 1 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας. Η συγκεκριμένη προμήθεια κρίθηκε καταχρηστική από τον Άρειο Πάγο, ωστόσο υπάρχει πληθώρα ακόμη παρόμοιων χρεώσεων. Για να γίνει μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, όταν ο δικαιούχος των δύο λογαριασμών είναι διαφορετικό πρόσωπο η χρέωση φτάνει στο 1,5 ευρώ. Καταχρηστικός κρίθηκε και ο όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση που οι κινήσεις ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου είναι περισσότερες από τέσσερις το μήνα ο κάτοχος του λογαριασμού να επιβαρύνεται με ορισμένο ποσό για κάθε κίνηση (από 0,80 λεπτά έως 1 ευρώ), ωστόσο ακόμη είναι σε ισχύ οι χρεώσεις σε αδρανείς λογαριασμούς με έξοδα που κυμαίνονται από 1 έως 2 ευρώ το μήνα. Η ανάληψη μετρητών μέσω ΑΤΜ –όταν το μηχάνημα δεν ανήκει στο δίκτυο της ίδιας τράπεζας– χρεώνεται επίσης με ποσά που φτάνουν τα 3,5 ευρώ. Οι προμήθειες για εμβάσματα, δηλαδή για μεταφορά χρημάτων από ένα λογαριασμό σε άλλο διαφορετικής τράπεζας, μπορεί να ξεπεράσουν και τα 15 ευρώ, καθώς εξαρτώνται από το ύψος του ποσού.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων που εξετάστηκαν σε 224 τράπεζες σε όλη την Ε.Ε., δηλαδή το 81% της ευρωπαϊκής αγοράς, συμπεραίνεται ότι οι χρεώσεις των τραπεζών προς τους καταναλωτές δεν είναι σαφείς, ενώ η ενημέρωση προς τους πελάτες τους είναι δυσνόητη και ελλιπής. Η Ελλάδα είναι η δέκατη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. για τις τραπεζικές συναλλαγές, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος μεταφοράς χρημάτων.