Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ευρύς διάλογος για τις πολιτικές εκτάκτου ανάγκης

Ευρύ διάλογο με την κοινωνία ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτών στις πολιτικές που θα ακολουθήσει, προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της απόκλισης από την πραγματικότητα», τόνισε ο ο πρωθυπουργός για την κατάσταση που παρέλαβε, προαναγγέλλοντας πολιτική ανατροπών.


Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ως άλλοθι για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Τόνισε ότι όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε θα υλοποιηθούν, σε βάθος τετραετίας, όμως. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε ως βαθιά ρίζα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το ίδιο το κράτος, παρομοιάζοντας την κρατική μηχανή με ένα τείχος, το οποίο ορθώνεται καθημερινά μεταξύ της κυβέρνησής μας και του πολίτη. "Εάν αυτό το τείχος δεν το σπάσουμε για να ανοίξουμε πραγματικούς διαύλους συνεργασίας μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας, πολύ σύντομα και το εννοώ, πολύ σύντομα, θα είμαστε μέρος του προβλήματος", υπογράμμισε.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν δύο πράγματα, σημείωσε: Τα πραγματικά σημερινά δεδομένα και το δικό μας σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τις μεγάλες αλλαγές, στις οποίες προχωράμε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 2010 θα αποτελέσει έτος ρήξης με τα κακώς κείμενα σε πέντε βασικούς τομείς: Το κράτος, το αναπτυξιακό πρότυπο και την οικονομία, την παιδεία και την οικονομία, την πρόνοια και τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας. Όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική, δήλωσε ότι έχει διπλή στόχευση, τη διαχείριση της κρίσης -της μεγαλύτερης που πέρασε η χώρα από τη μεταπολίτευση, όπως είπε- και της υλοποίησης ανατροπών και ριζικών αλλαγών.

Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε προσωπική διάσταση στη διαδικασία στελέχωσης του κράτους μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη δική του μάχη για διαφάνεια και χτύπημα του πελατειακού και διεφθαρμένου συστήματος.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, την οποία έκρινε επιτυχημένη, "όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα και τους πολίτες όταν ζούμε ταυτόχρονα με ασφάλεια και ελευθερία". Όπως σημείωσε, ο εορτασμός της εξέγερσης του πολυτεχνείου "έγινε σε κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας, που συνέβαλε στο να αναδειχθεί η σημασία του μηνύματος ελευθερίας και δημοκρατίας που σηματοδοτεί αυτή η μέρα για τους Έλληνες". Δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό.

Το υπουργικό συμβούλιο

Τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απασχόλησαν το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, καθώς και τα νομοσχέδια για τη μετατροπή της Στατιστικής υπηρεσίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την προστασία των δασών της Αττικής και την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Για τον προϋπολόγισμο "ισορροπίας", όπως τον χαρακτήρισε, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη σωτηρία της οικονομίας. Όσον αφορά στην "ανεξαρτητοποίηση" της ΕΣΥΕ, εκτίμησε ότι βάζει οριστικό τέλος στην πρακτική των στατιστικών στοιχείων που διαμορφώνονται κατά το δοκούν από την εκάστοτε κυβέρνηση. "Με δεδομένη την ανάγκη για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, η σημασία του είναι τεράστια", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τα δάση βάζει φρένο στα κερδοσκοπικά σχέδια συμφερόντων και ένα τέλος στη λογική "ότι το κράτος απουσιάζει από παντού και άρα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει". Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας, είπε ότι μπαίνει στην καρδιά του σχεδίου της κυβέρνησης για τις πρώτες 100 ημέρες και αποδεικνύει την αξιοπιστία της
 
website counter
friend finderplentyoffish.com