Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Μετεξεταστέα η ελληνική οικονομία

Την «πόρτα» της αυστηρής επιτήρησης από την Ε.Ε. διαβαίνει σήμερα η ελληνική οικονομία μετά την αρνητική γνωμάτευση της Κομισιόν για την επιτυχία των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε το προηγούμενο εξάμηνο. Η Επιτροπή αναφέρει προς το συμβούλιο Υπουργών (που θα επικυρώσει την γνωμάτευση τον Δεκέμβριο) ότι η Ελλάδα «δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση» για την μείωση του ελλείμματος, το οποίο υπολογίζεται πλέον στο 12,7% του ΑΕΠ.


Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου τα κοινοτικά όργανα είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα κυρίως από την πλευρά των δαπανών για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Με την έκθεση αυτή, η Ελλάδα ανάγεται σε «μαύρο πρόβατο» της Ε.Ε. Το αντίστοιχο πόρισμα για τα υπόλοιπα κράτη που εισήλθαν την ίδια ημέρα σε καθεστώς επιτήρησης (Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία) είναι θετικό, δηλαδή κρίθηκε ότι οι αποκλίσεις στο έλλειμμα είναι δικαιολογημένες από την κρίση και έτσι τους δίδεται παράταση ώστε να το περιορίσουν. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, δίδεται παράταση έως το 2013 για την Γαλλία και την Ισπανία, το 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014 - 15 για τη Βρετανία.

"Πιστεύω ότι οι προθεσμίες που προτείνονται σήμερα είναι σκόπιμες και ρεαλιστικές", δήλωσε ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια

Αντιθέτως, τα έτη που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα θα αποφασιστούν από το συμβούλιο των υπουργών τον Φεβρουάριο, αφού υποβληθεί επίσημο αίτημα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα κατατεθεί προς έγκριση ένα μήνα νωρίτερα. Η παράταση, θα συνοδευτεί με την υπαγωγή της Ελλάδος στο άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης της ΕΕ, δηλαδή σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης.

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι οι υπουργοί θα μπορούν να ζητήσουν από την Ελλάδα να λάβει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, μέτρα συγκεκριμένης απόδοσης για τη μείωση του ελλείμματος. Επίσης, η Ελλάδα θα υποχρεούται να υποβάλλει εκθέσεις προόδου (κάθε τρεις μήνες) για να εξετάζεται από τις Βρυξέλλες η προσπάθεια προσαρμογής που καταβάλλει.

Τι αναφέρει η Επιτροπή για την Ελλάδα:

Για την Ελλάδα , η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών. Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών ( 2½ εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου. Συνεπώς η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

Οι κίνδυνοι και τα... ωφέλη

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν συνεπάγεται καθεαυτό κινδύνουν. Αντιθέτως κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο εν μέρει χρήσιμο, αφού τα δώσει και στους πιο.. γαλαντόμους υπουργούς να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σπατάλης, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος.

Ο κίνδυνος που ενέχει είναι, ότι αν οι τρίμηνοι έλεγχοι δείξουν «αποκλίσεις» και η Ε.Ε. θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης, τότε μπορεί να «στείλει» την Ελλάδα, στην παράγραφο 11, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ποτέ ενεργοποιηθεί. Αυτή περιλαμβάνει έγκριση Βρυξελλών προτού η κυβέρνηση εκδώσει ομολογίες και χρεόγραφα, κατάθεση ατόκως διαθεσίμων στην ΕΚΤ, επιστροφή επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πολλές άλλες ποινές...

Σήμερα η Ελλάδα μεταβαίνει από το άρθρο 104 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. στην παράγραφο 8 του ίδιου άρθρου, δηλαδή σε μία περίοδο αξιολόγησης η οποία στην περίπτωση της χώρας μας, θα οδηγήσει στην παράγραφο 9 του συγκεκριμένου άρθρου.

♦ Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην ασφυκτική πίεση που δέχθηκε, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin. Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν την προσωποποίηση των ευθυνών για την κατάρρευση του φετινού προϋπολογισμού
 
website counter
friend finderplentyoffish.com