Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ντόρα Μπακογιάννη: Μην με κρίνετε ως κόρη του Κ. Μητσοτάκη

Την πρώτη σφοδρή επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, Με αφορμή τη σύμπλευσή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τον κατηγόρησε εμμέσως για ευκαιριακές συμμαχίες, για μυστικές και νυχτερινές συμφωνίες, για παζάρια και τυχοδιωκτισμούς. Ζήτησε να την κρίνουν με βάση το έργο και την πορεία της και όχι την οικογένειά της.


Μάλιστα υπενθυμίζοντας ότι η ίδια ήταν πάντα παρούσα σε όλους τους αγώνες της παράταξης, μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων της στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου έθεσε το δικό της πολιτικό δίλημμα για την 29η Νοεμβρίου: “Από τη μία μεριά έχετε μια πρόταση περιχαράκωσης η οποία αλλάζει από ημέρα σε ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες για να εξυπηρετήσει μια ευκαιριακή συμμαχία προσώπων. Και από την άλλη έχετε μια ξεκάθαρη θέση. Ότι η ΝΔ πρέπει να διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Όχι με ευκαιριακές συμμαχίες και με κινήσεις τακτικής, αλλά με συστηματική εξωστρεφή δράση. Κάνοντας ανοίγματα στα σύγχρονα, στα νέα ρεύματα σκέψης”.

Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις που θέλει να ακουλουθήσει η ΝΔ, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για πατριδοκαπηλία και δημαγωγία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και περιχωράκωση στο παρελθόν, υποστήριξε ότι τα συμφέροντα την πολεμούν με “πάθος και μίσος”, ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του κόμματος να την κρίνουν για την πολιτική που εφάρμοσε και όχι για τις επιλογές της οικογένειάς της.

Αφορμή για το τελευταίο “αίτημα”, αποτέλεσαν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO που παρουσιάζουν ως δικό της βασικό “μειονέκτημα” την οικογενειακή της προέλευση. Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Μπακογιάννη, σχολίασε:

“Είμαι αυτή που είμαι και όλοι γνωρίζετε ότι έχω τη δική μου ξεκάθαρα, διακριτή και αυτόνομη πορεία. Αλλά όπως όλοι σας αγαπώ και εγώ την οικογένειά μου και είμαι περήφανη γι’ αυτήν. Διεκδικώ όμως να κρίνομαι δίκαια και αυτόνομα. Διότι, γι’ αυτή την παράταξη έχω δώσει και την ψυχή μου ακόμα. Δεν κρύφτηκα. Δεν έλειψα ποτέ από καμία μάχη. Δεν υπέστειλα ποτέ τη σημαία της. Και παρά το όποιο κόστος - ακόμα και προσωπικό -πολεμούσα και πολεμάω για να τη βλέπω ισχυρή και περήφανη”.

Και πρόσθεσε: “Όποιος θέλει να με χτυπήσει, ας με χτυπήσει πολιτικά. Για τις πράξεις και τις παραλείψεις μου. Ως στέλεχος της αντιπολίτευσης. Στο Δήμο της Αθήνας. Στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ας μου πει, αν μπορεί, ότι δεν υπηρέτησα το κόμμα μου. Ότι δεν ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή και ας αφήσουν την επιχειρηματολογία για το ’65 και την Μικρασιατική καταστροφή”.

Οι τέσσερις κατευθύνσεις

Υποστήριξε ότι η δική της πρόταση είναι “σαφής και κρυστάλλινα ξεκάθαρη” και περιέγραψε τις τέσσερις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα:

1. Αυτοκριτική, συνέδριο, ανάλυση των αιτών της ήττας για να μην επαναληφθούν.
2. Οι επτά μεγάλες τομές - και όσες ακόμη προτείνετε εσείς στο συνέδριο και εγκριθούν που θα κάνουν τη Νέα Δημοκρατία σύντομα ένα σύγχρονο, λειτουργικό και δημοκρατικό κόμμα με λογοδοσία παντού. Με εκπροσώπηση της βάσης παντού.
3. Ξεκάθαρη, δυναμική, κοινωνικά ευαίσθητη, φιλελεύθερη ιδεολογία.
4. Άνοιγμα στην κοινωνία, νέοι οπαδοί - πολλοί νέοι οπαδοί - η Νέα Δημοκρατία ξανά στην πορεία προς την εξουσία.

Για να δικαιολογήσει την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος, η υποψήφια πρόεδρος επικαλέστηκε την τακτική που ακολούθησε η Ν.Δ. σε μεγάλους δήμους: “Εδώ στη Δυτική Αθήνα έχουμε κερδίσει Δήμους όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, με Δημάρχους άξιους και ικανούς που κατάφεραν να εκλεγούν σε μια περιοχή με αρνητικούς συσχετισμούς. Το πέτυχαν, όμως, επειδή οι ίδιοι διεύρυναν την απήχηση της παράταξής μας”.

Και αναρωτήθηκε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Αντ. Σαμαρά:”Χάσαμε ή κερδίσαμε ως παράταξη από αυτή την τακτική φίλες και φίλοι; Και πώς θα κερδίσουμε την επόμενη μάχη όταν το ίδιο μας το κόμμα, το κόμμα που τους στηρίζει, έχει σημάνει την ιδεολογικοπολιτική του περιχαράκωση;”.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com