Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

«Άρωμα» συναίνεσης στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

«Πολύ θετικό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το αποτέλεσμα της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Καρόλου Παπούλια, για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσε έγιναν δεκτές, παρά τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων. Θετικές ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης


Πρόσθεσε, ότι κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και από τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίες θα αξιολογηθούν. Στόχος είναι, είπε, η εξασφάλιση μιας ευνομούμενης πολιτείας, η κυβέρνηση της οποίας θα υπηρετεί τους πολίτες. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς διέκρινε περιθώρια συμφωνίας στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να εξισωθεί ο χρόνος παραγραφής των πολιτικών προσώπων με εκείνον των πολιτών. Χαρακτήρισε τη συνάντηση, "δείγμα πολιτικού πολιτισμού". Όπως έγινε γνωστό, ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, με αντικείμενο τη διαφάνεια.

Ο Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι έγινε δεκτή η πρότασή του για περισσότερο τακτικές συγκλήσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία ως μία εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όπου όλοι ήταν πιο σαφείς και πιο υπεύθυνοι. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι υπήρξαν ζητήματα που οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν κοινό τόπο, αλλά σημείωσε ότι τώρα χρειάζεται συντονισμός και άμεση δράση.

H γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δεν έκανε δηλώσεις κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο. Μιλώντας από το γραφείο της, στη Βουλή, προχώρησε στην αποσύνδεση της διαφθοράς με την οικονομική κρίση. "Η κρίση είναι καπιταλιστική και αφορά και την Ελλάδα. Διαφθορά υπήρχε και πριν από την κρίση όταν η οικονομία έτρεχε με καλύτερους ρυθμούς", υποστήριξε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Μιλώντας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων σημείωσε ότι κάποια στιγμή τεθηκε αχνά το ζήτημα της από τον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε "περίεργη" την να θεωρείται κακούργημα η μη δημοσιοποίηση στοιχείων. Στο θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τόνισε ότι θα πρέπει "η βουλή να εξετάζει με μικρότερη πλειοψηφία και να μην παραγράφονται τα αδικήματα, δηλαδή να ισχύει για τον πολιτικό κόσμο ότι ισχύει και για τον απλό πολίτη.

Όσον αφορά στα οικονομικά μέτρα το ΚΚΕ προτείνει:

1.Κατάργηση του φορολογικού απορρήτου
2. Ονοματικοποίηση των μετοχών
3.Φορολόγηση μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για μία ουσιαστική συζήτηση και ζήτησε τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον δημόσιο βίο. Προανήγγειλε την κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων στη Βουλή. Όπως είπε, αυτές θα κινούνται σε πέντε άξονες Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλαγή του πλαισίου για τις προμήθειες, αλλαγή του εκλογικού νόμου -με απλή και "ανόθευτη" αναλογική , "όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού", είπε- και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ. Όσον αφορά στη σύνδεση διαφθοράς και οικονομικής κρίσης, υποστήριξε ότι η καταπολέμηση της πρώτης δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την έξοδο από τη δεύτερη.

Η παρέμβαση του προέδρου

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλεσε "εθνική υπόθεση" την καταπολέμηση της διαφθοράς και σημείωσε ότι χρέος της Πολιτείας στις επόμενες γενιές είναι "οι θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές".Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συναινέσουν, μαζί με την κοινωνία, για μία νέα Ελλάδα της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας της συζήτησης, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημειώνουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εκτίμησαν ότι δεν ήταν αναγκαίο, αφού προχώρησαν ο καθένας ξεχωριστά σε δηλώσεις.
Τα παραλειπόμενα του Συμβουλίου

Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης των πέντε πολιτικών αρχηγών, δηλαδή στα γενικότερα ζητήματα διαφάνειας, υπήρξε κοινός τόπος συνεννόησης, αλλά στο κείμενο των "υποσημειώσεων" της κυβέρνησης που συνδέει τη διαφθορά με την οικονομία και τα μέτρα που θα ληφθούν η αντιπολίτευση στο σύνολό της κατέστησε σαφές ότι δεν δίνει καμία συναίνεση.Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και το τι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου ήταν να αποσπάσει τη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον επί της παραδοχής ότι η οικονομική κρίση συνδέεται άρρηκτα με τη νοσηρή λειτουργία του κράτους,που διέπεται από πελατειακή αντίληψη και συστημική διαφθορά. Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός επιθυμούσε το λιγότερο να επιτευχθεί μία περίοδος "πολιτικής και κοινωνικής ειρήνης", κατά την οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά και θα αρχίσουν να αποδίδουν τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος από το Ζάππειο.

Για' αυτό ίσως και νωρίτερα από την αίθουσα τύπου ο Γ. Πεταλωτής κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τη σημερινή κρίση που βιώνει η Ελλάδα αντί να ταυτίζονται με το κυβερνητικό παρελθόν. "Περιμέναμε και περιμένουμε από τη ΝΔ να είναι πιο υπεύθυνη και να δώσει εκείνες τις συναινέσεις που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον ελληνικό λαό", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την "παγίδα" επιχείρησε να αποφύγει το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ο Αντ. Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή -και συγκεκριμένα κατά την ομιλία του στην Κ. Ο της Ν. Δ κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να "εξαγνίσει" τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας και να δώσει "συγχωροχάρτι" στα μέτρα του Γ. Παπαπνδρέου. Την αποσύνδεση Οικονομίας και διαφθοράς, επιχείρησε και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και η Αλέκα Παπαρήγα.

Η αντιπολίτευση θέλει να κρατήσει τα οικονομικά μέτρα έξω από την ατζέντα των ζητημάτων της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, γιατί είναι το "καλύτερο γήπεδο", προκειμένου να "πολεμήσει" την κυβέρνηση. Αυτή τη διαπίστωση, σίγουρα την ήξεραν και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, που πλαισίωσαν σήμερα τον Κάρολο Παπούλια, στο τραπέζι των συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου, στην έκτη ιστορικά σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Οι συμφωνίες

Σε γενικές γραμμές και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν διαφώνησαν ότι θα πρέπει να ανοίξει μία σειρά θεμάτων όπως ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων, οι προμήθειες του Δημοσίου, ο εκλογικός νόμος αλλά και το θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ.

Η "ιστορία" του Συμβουλίου

Πρωταγωνιστής του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι ο Αντ. Σαμαράς, αφού μετείχε στην πρώτη αντίστοιχη διαδικασία το Φεβρουάριο του 1992, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, με αντικείμενο τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Την ίδια χρονιά ακολούθησε μια ακόμη σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στις 13 Απριλίου και στη συνέχεια, καθώς συναίνεση δεν υπήρξε, παραιτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

Στις 14 Ιουνίου του 1992, καθώς και στις 10 Μαΐου του 1993, χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά, οι τότε πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν και πάλι κοινή γραμμή για το Σκοπιανό και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com