Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς -στις οποίες υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό- παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς. Τόνισε ότι και ο ίδιος συμφώνησε με τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, πλην εκείνης που αφορά στην υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος και τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τη διερεύνηση όλων των σκανδαλωδών υποθέσεων του παρελθόντος, αρκεί η αρχή να γίνει με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύμφωνησε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί πεδίο συναίνεσης. "Απαιτεί πανεθνική προσπάθεια, ένα αρραγές μέτωπο όλης της κοινωνίας σε ένα αγώνα που θα έχει διάρκεια και τα αποτελέσματά του θα φανούν σε βάθος χρόνου", τόνισε. Ανακοίνωσε ότι η πρότασή του για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη διαφάνεια έως τον Ιούνιο του 2010, έγινε αποδεκτή. Όσον αφορά στις προτεραιότητες που θέτει η Νέα Δημοκρατία, αυτές αφορούν:
• Στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στο πλαίσιο συνταγματικής αναθώρησης, ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει και για τους υπουργούς.
• Στη δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.
• Στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις.
• Στην εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την τήρηση προϋπολογισμού και απολογισμού.
• Στη δημιουργία ηλεκτρονικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ).
• Στη γενίκευση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος παντού.
Αναφορικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη συμφωνία της Ν.Δ. με τη λήψη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αρκεί να μην οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή. Στο μέτωπο της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, συναίνεσε στις προσπάθειες ένταξης των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θέτωντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λήψη ευρύτερων μέτρων κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμφώνησε ακόμη στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας, το συντομότερο δυνατόν, για να αντιμετωπιστεί η πολυνομία, στην αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» και στον διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού. Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και για τον έλεγχο του Απολογισμού, προσθήκη αμε την οποία συμφώνησε ο Γ. Παπανδρέου.
Εξεταστικές επιτροπές
Σχολιάζοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να ανοίξει όλα τις υποθέσεις σκανδάλων του παρελθόντος, ακόμη κι αν έχουν παραγραφεί οι ποινικές ευθύνες, ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι "επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση".
Εκλογικός νόμος
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε όμως την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο υιοθέτησης εκλογικού συστήματος που θα βασίζεται στο "γερμανικό μοντέλο", το οποίο δίνει έμφαση στις μονοεδρικές περιφέρειες. "Αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος", εκτίμησε.