Η απόφαση για το ποια από τα 29 γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό θα κλείσουν θα ληφθεί ύστερα εις βάθος μελέτη των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται, ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός, Αντζελα Γκερέκου. Επεσήμανε ότι η ζωτικής σημασίας περιοχές δεν θα μείνουν χωρίς παρουσία του οργανισμού, ενώ προανήγγειλε την παρουσία του ελληνικού τουρισμού σε νέες αγορές.
Πρόσθεσε, όμως, ότι στις αγορές όπου λειτουργούν δύο ή και τρία γραφεία, αυτά θα συγχωνευθούν. Όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας τους, σημείωσε ότι το 2009 δαπανήθηκαν 15 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνης διαφήμισης και προβολής (για το 2010, το κόστος υπολογιζόταν ότι θα αυξηθεί σε 17 εκατ. ευρώ). Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς κατασκευαστές περιπτέρων το 2008 και 2009, ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για τους μισθούς των διευθυντών στοιχίζουν στον ΕΟΤ 2,3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες για τα γραφεία ανέρχονται σε 10,37 εκατ. ευρώ.
Η Άντζελα Γκερέκου ανέφερε ότι πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η δραστηριοποίηση σε αγορές που διαπιστώνεται ιδιαίτερη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως η Ινδία και η Πολωνία, για τις οποίες θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα ίδρυσης γραφείων του ΕΟΤ.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ένα τρίτο των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό θα κλείσει.