Παρά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ε.Ε. η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τις ανησυχίες της και να επικεντρώνει την προσοχή της στη μη αλλαγή της συμπεριφοράς των αγορών και στην αντιμετώπιση των αποκλίσεων που τυχόν θα παρουσιαστούν κατά την εφαρμογή του όχι από τον Ιούνιο αλλά στο τέλος του α' τριμήνου του 2010.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ότι για τον δανεισμό της χώρας «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα», ενώ δεν απέκλεισε έκτακτα μέτρα (κυρίως περικοπές δαπανών, αλλά και φόρους) τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Οι αγορές δεν έχουν ακόμη πειστεί για την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες. Είναι επιφυλακτικές, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Στο «όλα τα μέσα» περιλαμβάνεται η έκδοση λαϊκών ομολόγων (αλλά η κυβέρνηση φοβάται ότι θα απορροφήσουν ρευστότητα από τις τράπεζες).
Επίσκεψη στις αγορές της Ασίας (Κίνα, Σιγκαπούρη, Κορέα, Ιαπωνία), οι οποίες έχουν μεγάλη ρευστότητα, και προσπάθεια διαφοροποίησης του δανεισμού μας (από τις δυτικές αγορές στις ασιατικές). Οσο για τα υψηλά spread, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι θέμα χρόνου η αποκλιμάκωση».
Μια μικρή «Ιρλανδία»
Τα πράγματα θα γίνουν σκληρότερα για τους μισθωτούς. Οι «αποκλίσεις», που τυχόν θα εμφανιστούν στο πρώτο τρίμηνο θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές κρατικών δαπανών. Τώρα πλέον δεν υπάρχει τίποτε άλλο να περικοπεί παρά οι μισθοί. Ηδη ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι η περικοπή των επιδομάτων σημαίνει αναγκαστική μείωση μισθών κατά 3%-4%. Αν προστεθούν το πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ και η υπαγωγή των αυτοτελώς φορολογούμενων αποδοχών στην κλίμακα, το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών μειώνεται και πέραν του 5%.
Νέα μέτρα περικοπών θα φέρουν μείωση που πιθανόν να ξεπεράσει φέτος και το 7%-8%, έτσι ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει την τύχη της Ιρλανδίας.
«Πονάνε» Απρίλιος, Μάιος
Κατά την κυβέρνηση, οι ανάγκες σε δανεισμό για τον Ιανουάριο καλύφθηκαν. Ο Φεβρουάριος είναι «ελαφρύς». Ο Μάρτιος είναι σχετικά «ελαφρύς», ενώ οι μεγάλες ανάγκες δανεισμού τοποθετούνται τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Το «εναλλακτικό» πάντως σενάριο, σε περίπτωση που στο τρίμηνο σημάνει συναγερμός, υπάρχει. Υπάρχουν σκέψεις για κινήσεις αν σημειωθούν αποκλίσεις, απάντησε σε ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου, για να προσθέσει: «Δεν θα βιαστούμε για τις κινήσεις αυτές». Απέκλεισε, πάντως, την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ είπε ότι βλέπει με αρκετή συμπάθεια έναν φόρο στις τράπεζες, που πρότεινε η σουηδική προεδρία. Είπε, πάντως, ότι δεν το καλοβλέπουν όλοι οι Ευρωπαίοι, ενώ αν εισαχθεί θα πρέπει να θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη φαρέτρα υπάρχει και επισήμως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ενώ εντείνονται οι αβεβαιότητες για νέες περικοπές στους μισθούς. Ορισμένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι το εναλλακτικό κυβερνητικό σενάριο μπορεί να μη γίνει σχηματικά ορατό αν η κυβέρνηση διαπιστώσει από το πρώτο δίμηνο ότι δεν αλλάζει η φορά των πραγμάτων σε έσοδα και δαπάνες. Ετσι, τα τυχόν έκτακτα μέτρα που θα καταστούν αναγκαία σε περίπτωση αποκλίσεων θα «ενσωματωθούν» στα μέτρα που θα περιληφθούν στα φορολογικά και εισοδηματικά νομοσχέδια, τα οποία από πλευράς επιπτώσεων στους πολίτες θα είναι πιο «βαριά».
Οσον αφορά τον φόρο για το Ασφαλιστικό, που πρότεινε προχθές η Επιτροπή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η πρόταση υπάρχει», αφήνονται ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Στατιστική Υπηρεσία και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις πολιτικές παρεμβάσεις (σ.σ. ουσιαστικά πολιτικό μαγείρεμα) στα στοιχεία του ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση. *