Μέχρι 3 μήνες μπορεί να διαρκεί η απασχόληση με το «μπλοκάκι» (συμβάσεις έργου) όταν η «εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη».
Μετά την πάροδο αυτού του χρόνου η σύμβαση μετατρέπεται αυτομάτως σε εξαρτημένης εργασίας (μισθωτός). Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο προσφέρονται επιπλέον εγγυήσεις εργασιακής ασφάλειας.
Με άλλες διατάξεις επανασχεδιάζεται το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με εγκατάλειψη του διευθυντικού δικαιώματος, ενώ η προσωρινή εργασία (ενοικίαση εργαζομένων) περιορίζεται σε 12 μήνες και με κανονικές αμοιβές (για τη θέση που αναπληρώνει) και μόνο όταν αντικαθιστά εργαζόμενο με σχέση εργασίας σε αναστολή (έγκυος, εκπαιδευτική άδεια ή άδεια υγείας) η διάρκεια της «ενοικίασης» μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες. Για το ελαστικό 8ωρο επανέρχεται η πρόβλεψη για συμφωνία με το οικείο σωματείο ή συμβούλιο εργαζομένων που είχε καταργήσει ο νόμος Π. Παναγιωτόπουλου (2005). Σε διαφορετική περίπτωση τη διαφορά θα επιλύει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ακόμη, οι πέντε πρώτες ώρες της υπερεργασίας, από την 41η έως την 45η κάθε εβδομάδα, θα αμείβονται επιπλέον με 30%, αντί 25% που ισχύει σήμερα. Πέραν της 45ης ώρας θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση 75%. Στη μερική απασχόληση επανέρχεται η πρόβλεψη για αυξημένη αμοιβή κατά 7,5% (προβλέψη Τ. Γιαννίτση) στις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης, ενώ προβλέπεται και προσαύξηση 10% την ώρα για υπερεργασία στη μερική απασχόληση και συν 10% για υπέρβαση της συμφωνηθείσης μερικής απασχόλησης. Στις περιπτώσεις πενθημέρου η σαββατιάτικη εργασία θα αμείβεται με διπλό ημερομίσθιο. Η εκ περιτροπής εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6μηνο, ενώ ο εργαζόμενος έπειτα από αίτησή του μπορεί να την πάρει σε δύο «δόσεις».