Τη λήψη επιπλέον μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2010 προεξοφλεί η Citi, εκτιμώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να είναι σκληρά. Θεωρεί ανέφικτους τους στόχους για την ανάπτυξη, αλλά επισημαίνει ότι η κρίση δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να λύσει προβλήματα δεκαετιών.
Η Citi αναφέρει ότι η φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, "δυστυχώς επτωχεύσαμεν", στοιχειώνει τη χώρα. Χαρακτηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις δοκιμασία για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι σχεδόν τόσο σημαντικό όσο εκείνο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στην έκθεσή της, με τίτλο "Η νέα δεκαετία της Ελλάδας", παρουσιάζονται τρία σενάρια. Εκείνο που έχει σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi τις μεγαλύτερες πιθανότητες επαλήθευσης (50%) προβλέπει την επίτευξη των περισσότερων μακροοικονομικών στόχων, με τη λήψη επιπλέον, "ήπιων" μέτρων. Σύμφωνα με το σενάριο, η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί βραχυπρόθεσμα, με το βάρος να πέφτει πλέον στο 2011.
Το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητες επαλήθευσης 20%, προβλέπει την επίτευξη των περισσότερων στόχων χωρίς πρόσθετα μέτρα. Για να ευοδοθεί θα πρέπει να εφαρμοστούν επιτυχώς και μέσα στο έτους οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. Αποτέλεσμα θα είναι οι αγορές να πειστούν ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2012.
Περισσότερο πιθανό (30%) είναι το απαισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί από νωρίς εκτός στόχων, το σπρεντ θα διευρυνθεί περαιτέρω και θα συζεράνει την υλοποίηση του προγράμματος δημοσίου δανεισμού. Για την αντιστροφή της κατάστασης, θα απαιτηθεί η λήψη σκληρών μέτρων, βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση. Σύμφωνα με το δυσοίωνο σενάριο, θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.