Δέσμη οκτώ μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Ανάμεσά τους η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του οργανισμού αποδίδει στις πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών τη δραματική, όπως τη χαρακτηρίζει, οικονομική κατάσταση του οργανισμού.
Σχετικά με την επιδότηση των εισφορών, προωθείται σχέδιο από το οποίο θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση 60 χιλιάδες άνεργοι, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Αφορά στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι του ύψους του βασικού μισθού, με έμφαση στους ανέργους νεανικής ηλικίας και τις μικρές επιχειρήσεις. Όπως σημειώνεται, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε οι επιχειρήσεις να υποχρεώνονται να κρατούν τους εργαζόμενους και μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και για να αποφευχθεί η αντικατάσταση παλαιών εργαζομένων από επιδοτούμενους.
Τα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων ρίχνουν το βάρος στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα μείωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας. Η πρώτη φάση αφορά 75 χιλιάδες άτομα, ενώ ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΑΕΔ προωθεί ακόμα:
• Προγράμματα κοινωνικής και κοινωφελούς Εργασίας, για τη στήριξη μακροχρόνιων ανέργων, γυναικών, μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Προγράμματα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, με έμφαση και ειδικά κίνητρα για τους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας
• Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό, μέσω προγραμμάτων μετατροπής του επιδόματος εποχικής ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης
• Ολοκληρωμένα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης για περιοχές σε κρίση
• Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επιδοτούμενης απασχόλησης στους τομείς της "πράσινης" ανάπτυξης (περιβάλλον, ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων, κλπ.)
• Προγράμματα για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης, με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες και στους τομείς της πράσινης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ
Σε ανακοίνωση για την οικονομική κατάσταση του οργανισμού, η διοίκηση του ΟΑΕΔ τονίζει ότι υλοποιήθηκαν προγράμματα χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη εξασφάλιση πόρων, όπως ήταν τα stage, η καταβολή επιδόματος μητρότητας και η ρύθμιση για την Ολυμπιακή.
Υπολογίζει το κόστος των Stage για τον οργανισμό σε 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως (και 250 εκατ. ευρώ από το 2004 έως σήμερα), του επιδόματος μητρότητας σε 150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και της επιδότησης των ανέργων που προέρχονται από την Ολυμπιακή σε 80 έως 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμιά απολύτως πρόνοια, σχεδιασμός και προετοιμασία για την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως επισημαίνει, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί σχεδόν 250 χιλιάδες ανέργους -αριθμό ρεκόρ- με μηνιαίο κόστος που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση του ΟΑΕΔ υπογραμμίζει ότι το ΙΚΑ αποδίδει στον οργανισμό σχεδόν το 68% των προϋπολογιζόμενων ποσών (1,7 δισ. ευρώ ή 145 εκατ. το μήνα), με αποτέλεσμα να χρωστά συνολικά πάνω από 6 δισ. ευρώ. Καταγγέλλει μεγάλη καθυστέρηση και αμέλεια για τη διεκδίκηση πόρων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ και κάνει λόγο για κίνδυνο απώλειας 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά στην ταμειακή ρευστότητα, αναφέρει ότι ύστερα και από ττη μεταφορά του αποθεματικού του ΛΑΕΚ ύψους σχεδόν 305 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό των αποθεματικών του ΟΑΕΔ, η πρωτοχρονιά βρήκε το ταμείο του οργανισμού να έχει μόλις 115 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των υψηλών δαπανών.