Τέσσερα σενάρια για την ελληνική οικονομία αναλύει σε σημερινή της αναφορά η Merril Lynch, στην οποία καταλήγει πως η επικρατέστερη εκδοχή είναι η Ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.
Ο οίκος υποστηρίζει πως στο απίθανο γεγονός που η Ελλάδα δεν βρει πηγές χρηματοδότησης, θα δεχτεί βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία. Η βοήθεια, που οι εταίροι αποκλείουν αυτή τη στιγμή, θα έρθει σύμφωνα με τη Merril Lynch καθώς η Ε.Ε. θα θέλει να αποφύγει ενδεχόμενη επίδραση που θα έχει η χρεοκοπία της χώρας σε άλλα κράτη μέλη.
Τα δύο τελευταία σενάρια, που όπως σημειώνεται από τον οίκο είναι απίθανο έως εξαιρετικά απίθανο να συμβούν, κάνουν λόγο για κατάσταση χρεοκοπίας της χώρας, το ένα για πειθαρχημένη χρεοκοπία και το άλλο για χρεοκοπία τύπου Αργεντινής, με χάος και εσωτερικές αναταραχές.
Τα τέσσερα σενάρια έχουν ως εξής:
1.Επιβίωση - Το πιο πιθανό
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, που όπως υποστηρίζει ο οίκος είναι και το πιθανότερο, η Ελλάδα θα σφίξει το ζωνάρι και θα βελτιώσει την αξιοπιστία των στατιστικών της. Θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με δικά της μέσα ενώ θα αποφύγει την χρεοκοπία. Σε περίοδο εξαμήνου, η αξιοπιστία των αγορών θα επανακτηθεί και τα μακροοικονομικά στοιχεία θα βελτιωθούν.
2.Διάσωση της τελευταίας στιγμής- Απίθανο να χρειαστεί
Στο δεύτερο σενάριο, το οποίο κρίνεται σχετικά απίθανο, η Ελλάδα θα αποτύχει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε με το ΠΣΑ. Τα σπρεντ διευρύνονται και η κρίση χειροτερεύει την ώρα που η χώρα δεν μπορεί να αντλήσει χρήματα από καμία πηγή. Την τελευταία στιγμή, η Ε.Ε. και οι λοιποί εταίροι, διοργανώνουν διάσωση της χώρας.
Όμως βάζουν σκληρούς όρους και τη χώρα σε συνεχή επιτήρηση μέσω της οποίας θα βγει τελικά από την κρίση. Σύμφωνα με την M. Lynch, αυτό το σενάριο θα φέρει χτυποκάρδια στους κατόχους ομολόγων της χώρας, αλλά παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν θα χάσει κάποια πληρωμή.
3. Πειθαρχημένη χρεοκοπία-Αρκετά απίθανο
Στην τρίτη υποτιθέμενη περίπτωση για την Ελλάδα, η χώρα δεν θα τα βγάλει πέρα και δεν θα βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους και έτσι σταματάει τις πληρωμές όμως παραμένει στην Ευρωζώνη. Το χρέος της Ελλάδας, θα αναδιαρθρωθεί μέσω της ΟΝΕ και θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει τα αρχικά αυστηρά της μέτρα κάτω από την καθοδήγηση της Ε.Ε.
4.Κατάσταση απείθαρχης χρεοκοπίας- Εξαιρετικά απίθανο
Το τελευταίο και χειρότερο σενάριο, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει την ίδια τύχη με αυτή της Αργεντινής. Σε μια τέτοια περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση θα χάσει την εξουσία ενώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα κυκλοφορήσουν χρεόγραφα τύπου IOU τα οποία θα λειτουργήσουν ως νέο νόμισμα. Το εξαιρετικά απίθανο σενάριο προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μακρά περίοδο ύφεσης.