Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΜΙΔΑ: Τα αρνητικά υπερβαίνουν τα θετικά για το νομοσχέδιο των γονικών παροχών

Την καταρχήν θετική πρόθεση αναγνωρίζει στην κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ για το νομοσχέδιο των γονικών παροχών, όμως αναφέρει πως τα όποια θετικά συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, νοθεύονται και ανατρέπονται από άλλες ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνει.


Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τα θετικά του νομοσχεδίου είναι:

•η αύξηση του αφορολόγητου από 95.000 σε 150.000,

•ο 1% συντελεστής για αξίες ύψους 300.000 ευρώ,

•η αύξηση του αφορολόγητου για χήρες και ορφανά από τις 300.000 στις 400.000 ευρώ

•το πλαφόν στον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 10%, όπου δεν θα υπερβαίνει το φόρο μεταβίβασης όπως ισχύει σήμερα (11%).

Παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρουν πως τα θετικά των παραπάνω ρυθμίσεων, εξανεμίζονται λόγω του ότι συνυπολογίζονται αθροιστικά όλες οι τυχόν προγενέστερες γονικές παροχές ή δωρεές από το 1990 και μετά.

Αυτό, όπως υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ συμαίνει πως σημαντικός αριθμός φορολογουμένων θα πληρώσουν φόρο γονικής παροχής ή κληρονομιάς με φορολογικό συντελεστή 10%. Ακόμη αρνητικά σχολιάζει η ΠΟΜΙΔΑ την κατάργηση του αφορολόγητου ποσόυ των 95.000€ των χρηματικών δωρεών, οι οποίες πλέον θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ.

Σχετικά με την αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου από 8.1.2010, η ΠΟΜΙΔΑ την χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και αναφέρει πως “δεν μπορεί να ισχύσει ούτε από 8.1, αλλά ούτε και από σήμερα, γιατί ο φόρος κεφαλαίου δεν είναι ούτε δασμός, ούτε φόρος κατανάλωσης (άρθρο 78 παρ. 3 του Συντάγματος), αλλά υπολογίζεται με βάση τα ισχύοντα την ημέρα κατάρτισης της δικαιοπραξίας”.

Καταλήγοντας οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αναφέρουν πως η φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα απαξιώσει την “όποια καλή θέληση των συντακτών του νομοσχεδίου” και εκφράζει την αντίθεση της προς όποια ενδεχόμενη αύξηση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com