Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

«Αν δεν ψηφιστεί, πέφτει η κυβέρνηση»

Διαστάσεις ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προσδίδει πλέον ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος ήδη προκαλεί αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι είναι από τριετίας προγραμματική δέσμευση του κόμματος.


Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους διευθυντές των εφημερίδων ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Εξέφρασε αρχικώς την αισιοδοξία του ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί, υποστήριξε ωστόσο ότι «αν διαφωνήσουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δεν ψηφιστεί ο νόμος, τότε θα πέσει η κυβέρνηση...». Θυμίζουμε ότι ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση είναι μια προσαρμογή του γερμανικού εκλογικού νόμου (μικτό σύστημα εκλογής βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες και στην επικράτεια ή στις περιφέρειες με λίστα) χωρίς όμως την αναλογικότητα εκείνου.

Στην πρώτη γραμμή

Τις ίδιες διαστάσεις φαίνεται να δίνει ο πρωθυπουργός και στην ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη συνένωση των δήμων και τους αιρετούς περιφερειάρχες.

Και ο εκλογικός νόμος και το σχέδιο «Καλλικράτης» έχουν σχέση με την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, θέματα που ο Γ. Παπανδρέου έχει θέσει, μαζί με την οικονομία, στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Μπορεί η φράση «αν δεν ψηφισθεί, θα πέσει η κυβέρνηση» να είναι μια αυτονόητη επισήμανση, δείχνει όμως ότι ο πρωθυπουργός θέτει ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, δίνει διαστάσεις ψήφου εμπιστοσύνης και καθιστά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπεύθυνους για την όποια αρνητική εξέλιξη.

Οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν και η αφορμή το υπουργείο Εσωτερικών να πάει πίσω τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακινηθεί το θέμα ξανά μόλις γίνει νόμος του κράτους η συνένωση των δήμων (σχέδιο «Καλλικράτης»).

Πού διαφωνούν

Οι διαφωνίες των βουλευτών εστιάζονται στα εξής σημεία:

- Περιορίζεται σημαντικά η επιρροή τους σε τοπικό επίπεδο, καθώς από βουλευτές μιας μεγάλης περιφέρειας, π.χ Α' ή Β' Αθήνας, στο εξής θα είναι ο καθένας βουλευτής μιας περιοχής το πολύ 60.000 κατοίκων.

- Επίσης, η επιρροή τους περιορίζεται και από το γεγονός ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» ενισχύεται σημαντικά η εξουσία των δημάρχων και των αιρετών περιφερειαρχών.

- Θα εκλέγονται βουλευτές δύο ταχυτήτων, οι 120 με λίστα στις περιφέρειες (επί της ουσίας θα είναι διορισμένοι) και οι 180 στις μονοεδρικές.

- Ενισχύεται ο αρχηγικός χαρακτήρας των κομμάτων με τη λίστα. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν αξιόπιστες και δεσμευτικές εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων στη λίστα, με αποτέλεσμα η επιθυμία του αρχηγού να είναι καθοριστική.

- Αν στις μονοεδρικές περιφέρειες δεν ισχύσει σταυρός προτίμησης -αυτή είναι η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών- τότε επί της ουσίας και σε αυτές οι βουλευτές θα είναι περισσότερο διορισμένοι παρά εκλεγμένοι. *
 
website counter
friend finderplentyoffish.com