Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ακριβότερα τα έργα με ΣΔΙΤ

Περίπου 1,5 φορά ακριβότερα είναι τα μη ανταποδοτικά έργα κοινωνικής υποδομής, που υλοποιούνται μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), από ό,τι αν υλοποιούνταν ως δημόσια έργα με δανεισμό του δημοσίου.


Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας εργασίας, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ένταξη στις ΣΔΙΤ μη ανταποδοτικών έργων, σε λίγα χρόνια από σήμερα ένα μεγάλο μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα δεσμεύεται για την κάλυψη αντίστοιχων πληρωμών προς τους αναδόχους τους. Από τη μελέτη προκύπτει ότι μόνο αν εφαρμοστούν σωστά, οι ΣΔΙΤ μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον και να αποδώσουν τα δέοντα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, ανισότητες και στρεβλώσεις κατά τις αναθέσεις των έργων, σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων των συντελεστών παραγωγής δημόσιων τεχνικών έργων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα ομάδας εργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στην κοινή σύσκεψη των 17 περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ, που θα γίνει από τις 19 ως τις 21 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του κτιρίου του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Στη σύσκεψη, με βασικό θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Επίσης, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γιάννης Οικονομίδης, η περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βουλευτές όλων των κομμάτων, νομάρχες και δήμαρχοι από όλη τη Β.Ελλάδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com