Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Οι κάλπες βγάζουν οικονομία...

Ο Χαρίλαος Φλωράκης, με το γνωστό λαϊκό του ύφος, είχε πει κάποτε για τις εκλογές ότι «οι κάλπες είναι γκαστρωμένες». Εννοούσε προφανώς ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα και η ψήφος κρύβει πάντα εκπλήξεις.




Σε μια χώρα, ωστόσο, που η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η πολιτική αστάθεια σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να φέρνει κάτι καλό για την Ελλάδα. Επομένως μια... γκαστρωμένη κάλπη με αβέβαιο αποτέλεσμα είναι ασφαλώς ένα «εφιαλτικό» σενάριο, αφού το τρίτο Μνημόνιο έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.

Την ανησυχία του για ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα εξέφρασε χθες ένας εκ των εκπροσώπων των δανειστών, ο γνωστός σε όλους Πολ Τόμσεν. Η ανησυχία αυτή ουσιαστικά έγκειται στο ενδεχόμενο η κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου να μην οδηγήσει σε ισχυρή κυβέρνηση, είτε αυτοδυναμίας είτε συνεργασίας. Κάτι που δεν αποκλείει διπλές εκλογές, σενάριο το οποίο έχουν στο μυαλό τους και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, ερωτώμενος γι’ αυτό δεν απέκλεισε τίποτε, αν και σε όλα τα κόμματα εξουσίας θα έπρεπε ως πρώτη επιλογή να είναι η συνεργασία, η εθνική συνεννόηση, η καταλαγή των πολιτικών παθών και όχι η πόλωση, η οποία εκ των πραγμάτων οδηγεί σε συγκρούσεις.

Μπορεί, όμως, η χώρα να αντέξει νέο κύκλο αβεβαιότητας μετά τις 20 Σεπτεμβρίου; Είναι σε θέση η οικονομία να περιμένει πότε θα σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση; Οι καιροί δεν περιμένουν.

Την επόμενη της κάλπης η χώρα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις. Για το ασφαλιστικό, για το νέο φορολογικό καθεστώς, για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ώστε να μη χαθούν κονδύλια 5 δισ., για την άρση των capital controls που τορπιλίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι κινδυνεύει να χαθεί μια ακόμη ημερομηνία, κατά την οποία θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το μείζον θέμα του χρέους.

Καλό είναι, λοιπόν, να λάβουν υπόψη τους τα κόμματα (και φυσικά οι ψηφοφόροι) όλα τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα. Οι κάλπες βγάζουν... οικονομία και όχι πολιτική αναταραχή.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com