Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Κριτική της Ν.Δ. για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων

«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, πολύ περισσότερο σ΄αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.», τόνισαν σε δήλωσή τους ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Ν.Δ., Μ. Σαλμάς.


Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., "μέσα σε 3 μήνες - από τις ανακοινώσεις της 19ης Νοεμβρίου 2009 - η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες της. Η τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων που θα γινόταν με βάση τις 3 φθηνότερες τιμές των χωρών της Ε.Ε. των 26, γίνεται οι 3 φθηνότερες της Ευρωζώνης και η τιμολόγηση των γενοσήμων με βάση τις 3 φθηνότερες της Ε.Ε. των 26 γίνεται μείωση από 80% σε 70% των πρωτοτύπων".

Οι κ. Σαλμάς και Χατζηδάκης καλούν την κυβέρνηση:

* •να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 26 όπως ορίζει σήμερα η νομοθεσία και όχι με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης.
* •να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων για να υπάρξει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ο καθορισμός της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων στο 70% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων δεν αρκεί.
* •να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής του Αυγούστου του 2009 για την άμεση μηχανοργάνωση της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com