Η Γερμανία και η Ευρωζώνη αναβάλλουν την εύρεση σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, καθώς Γαλλία και Γερμανία διατηρούν μια τελείως διαφορετική και αντίθετη στάση σχετικά με την ελληνική περίπτωση, όπως αναφέρεται σε άρθρο της «Monde». Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, αδυνατώντας να λάβουν μια απόφαση μεταθέτουν την όλη συζήτηση για τις 25 και 26 Μαρτίου.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, δεν θέλησε να πάρει την τελική απόφαση στη θέση της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου οικονομικής στήριξης που αφορά στην Ελλάδα, όπως αυτό καθορίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα 15 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Παρ' όλα αυτά το γενικό πλαίσιο του σχεδίου έχει καθοριστεί ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες της Ευρωζώνης σκοπεύουν να χορηγήσουν διμερή δάνεια υπό την επίβλεψη της Κομισιόν, μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Ο Β. Σόιμπλε ζήτησε από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών και των υπουργών Οικονομικών να εξετάσουν το θέμα προσεχώς, καθώς πολλά "τεχνικά" σημεία εξακολουθούν να παραμένουν ασαφή.
Παράλληλα, η "Monde" αναφέρει: "Το ελληνικό ζήτημα θα εξεταστεί "εάν κριθεί απαραίτητο" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Μαρτίου σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Χέρμαν Βαν Ρομπούι. Όπως αναμενόταν η Ευρωζώνη απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήσει κοινοτικά δάνεια εγγυημένα από τα κράτη μέλη. Κατά κοινή ομολογία ένα τέτοιο ενδεχόμενο κρίνεται "πολύ σύνθετο". Ο Β. Σόιμπλε εξήγησε στους ομολόγους του ότι κάθε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς το ενδεχόμενο προσφυγής στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να αποκλειστεί με δεδομένη τη ρήτρα περί "μη διάσωσης" μιας χώρας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη".
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η Α. Μέρκελ ήδη είχε εκφράσει τους ενδοιασμούς της σχετικά με το θέμα αυτό από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί δεσμεύτηκαν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση του ευρώ.
Όπως τονίζει η Monde, σε κάθε περίπτωση, αντιπαράθεση εντός της Ευρωζώνης έχει προκύψει σχετικά με το "μάθημα" που θα πρέπει να πάρει η κάθε χώρα από την κρίση στην ελληνική οικονομία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία υποστηρίζει πως απαιτείται πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα επέτρεπε την εφαρμογή "πολύ πιο αυστηρών" κανόνων. Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι οι χώρες που παρεκκλίνουν των υποχρεώσεων τους πρέπει να τιμωρούνται είτε χάνοντας το δικαίωμα ψήφου τους είτε ακόμη αποχωρώντας από την Ευρωζώνη.
Αντίθετα, η Γαλλία, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι πιο ελαστική. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι το γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης είναι στραμμένο καθαρά προς τις εξαγωγές και τη μείωση των αμοιβών φοβούμενη των ανταγωνισμό. Άποψη που συμμερίζεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών, Όλι Ρεν.