Αν η φράση «ακολούθησε τον δρόμο του χρήματος και θα βρεις τους ενόχους» αληθεύει, η νεότερη έκθεση των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος (24 Απριλίου 2009), που εμπεριέχεται στη δικογραφία του σκανδάλου του Βατοπεδίου είναι άκρως αποκαλυπτική για το πώς διακινήθηκε το μυθικό ποσό των 280 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2006-2008 για τις «ιερές μπίζνες» της Μονής.
Σύμφωνα με την έκθεση, που είναι η δεύτερη (προηγήθηκε αυτή της 4ης Δεκεμβρίου 2008) «η συνολική χρέωση και πίστωση των λογαριασμών της μονής σε 10 τράπεζες, ιδιωτικές και δημόσιες, ανέρχεται στο ποσό των 280.435.787 ευρώ...».
Η υπεράκτια εταιρεία Rassadel με έδρα την Κύπρο, που ιδρύθηκε το 2005 με μοναδικό μέτοχο τον Αθω Κοιρανίδη, εμφανίζεται να τηρεί έναν λογαριασμό στη Marfin, που διαχειριζόταν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της μονής, ενώ τα χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμό της Επενδυτικής Τράπεζας, θυγατρικής της Marfin. Η άλλη εταιρεία της μονής, επίσης κυπριακή με την επωνυμία Madeus, τηρούσε λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα, συνδεδεμένους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά με αυτούς της Rassadel. Από την κίνηση των λογαριασμών προκύπτει ότι η Rassadel πήρε δάνειο 127 εκατ. ευρώ, από τα οποία διέθεσε τα 50 εκατομμύρια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin!
Οι συντάκτες της ίδιας έκθεσης (Γούσιος, Γεωργάρας, Αντωνίου, Παρασυράκη και Περρέας) καταγράφουν λεπτομερώς όχι μόνο τις κινήσεις των ιερών λογαριασμών, αλλά χαρακτηρίζουν και ύποπτη την αυθημερόν πώληση οικοπέδου στην Καλαμαριά με αύξηση του τιμήματος κατά 4 εκατ. ευρώ! Οπως σημειώνεται στη δεύτερη μεταβίβαση το τίμημα αυξήθηκε κατά 75%! Λεπτομερώς καταγράφονται οι πιστώσεις στον επίμαχο λογαριασμό της Rassadel, που άνοιξε τον Μάρτιο του 2006. Στο διάστημα 2006-2008 ο λογαριασμός πιστώθηκε με χορηγήσεις της τράπεζας με το ποσό των 127.820.780 ευρώ, που τοποθετήθηκαν ως εξής:
1 Το ποσό των 44.420.780 ευρώ επενδύθηκε από την Rassadel σε μετοχές και άλλες κινητές αξίες.
2 Ποσό 50 εκατ. ευρώ διατέθηκε στις 28/6/2007 για τη συμμετοχή της μονής στην αύξηση του κεφαλαίου της MIG.
3 Ποσό 10.456.380 διατέθηκε για την αποπληρωμή δανείου από την Επενδυτική Τράπεζα.
4 Ποσό 600.000 μεταφέρθηκε στον λογαριασμό της Rassadel και στην συνέχεια σε άλλον της εταιρείας Ανθεμιάς Α.Ε. (ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Πάπιστα), που τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς.
5 Ποσό 700.000 αναλήφθηκε με επιταγή και κατατέθηκε σε δανειακό λογαριασμό της Εμπορικής.
Αξιες καταγραφής είναι και οι κινήσεις μεγάλων ποσών, όπως επιταγή 705.000 ευρώ προς τον Αν. Καριπίδη, ποσό που εμβάστηκε στο εξωτερικό για την εξαγορά εταιρειών, όπως αυτήν με την επωνυμία Gerum d.ο.ο. με έδρα την Σερβία, με άγνωστο μέχρι σήμερα αντικείμενο! Η εταιρεία πωλήθηκε στη συνέχεια στην Digital Printing Center και το συνολικό ποσό εξαγοράς ήταν 2.447.550 ευρώ. Εμβάσθηκε στον λογαριασμό της Rassadel, αλλά είναι ακόμα άγνωστο αν είναι υψηλό, αφού «δεν μπορεί να αξιολογηθεί γιατί προέκυψε από διετή διακράτηση της επένδυσης», όπως σημειώνουν οι ελεγκτές.
Με βάση και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ο πρόεδρος της Εξεταστικής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, Μαν. Μπετενιώτης επικοινώνησε με τους αρμόδιους δικαστές και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την άρνηση του εισαγγελέα Μαντζούνη να ανοίξει τους λογαριασμούς της Rassadel. Οπως δηλώνει είναι αποφασισμένος να «ανοίξει όλους τους λογαριασμούς των δύο υπεράκτιων εταιρειών και να εντοπίσει αν διακινήθηκε μαύρο χρήμα με όποιον αποδέκτη...»