Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε απώλεια ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με την Κομισιόν

Ευελιξία στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα συστήνει για την Ελλάδα έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε. Αναδεικνύει την Ελλάδα σε «πρωταθλήτρια» απώλειας ανταγωνιστικότητας και συστήνει «μεταρρυθμίσεις» που θα διευκολύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που τώρα διανύει.


«Η Ελλάδα είναι μία κατηγορία από μόνη της, συνδυάζοντας μεγάλες και επίμονες δημοσιονομικές ανισορροπίες και παρατεταμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας» επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση της Επιτροπής.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ροές εμπορίου και υπηρεσιών) εκτοξεύθηκε πάνω από το10% του ΑΕΠ και το καθαρό εξωτερικό χρέος της χώρας φθάνει στο 90% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα διατηρεί υψηλά, δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος στο 110% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ πάνω από το όριο του 60% που θέτει η Ε.Ε..

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι «σαφώς χρειάζεται σημαντική πολιτική δράση» χαιρετίζοντας τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά προσθέτοντας ότι απαιτείται και «αναγκαία προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας».

Όπως σημειώνεται απαιτούνται «σημαντικές αλλαγές» και άρση της ακαμψίας στην αγορά προϊόντων και εργασίας η οποία στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι υψηλή. Προτίθεται μάλιστα με νόημα ότι στην η Ελλάδα «η αποφασιστική πολιτική δράση στους μισθούς του δημοσίου διευκολύνει συνολικά την προσαρμογή της ανταγωνιστικότητας» υπονοώντας ότι θα ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας.

Δεν είναι μονόδρομος η μείωση των μισθών

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πάντως ότι για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι «μονόδρομος» η μείωση των μισθών που το τελευταία διάστημα επαναλαμβάνεται διαρκώς από κοινοτικά χείλη. Σε αυτή συμβάλλουν και γενικότερες παρεμβάσεις όπως η απελευθέρωση των αγορών και η πάταξη της γραφειοκρατίας που προωθούνται, αλλά και μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις περιορίζοντας τα πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους που κάποιες εξ αυτών έχουν και προωθώντας τον εκσυγχρονισμό και την εκλογίκευση της λειτουργίας τους.

Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι λόγω της κρίσης στην Ελλάδα το εξωτερικό έλλειμμα έχει περιοριστεί σημαντικά καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές με υποκατάσταση των εισαγόμενων από εγχώρια προϊόντα κυρίως χαμηλότερης αξίας. Συν τοις άλλοις, εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων περιορίστηκαν οι προμήθειες εξοπλισμού.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com