Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Εκτός τεκμηρίων οι «ρυθμισμένοι» ημιυπαίθριοι χώροι

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά την ταυτότητα κτιρίων και τις υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης και περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους. Οι χώροι που έχουν δηλωθεί και έχει πληρωθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο δεν θα προσμετρώνται για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης.


Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που καθορίζουν τις διαδικασίες ελέγχου κατασκευής κτιρίων, την ασφάλεια και τη συντήρησή τους καθώς και την καταπολέμηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και υπερβάσεων. Παράλληλα θεσπίζεται και η υποχρεωτική τήρηση "Ταυτότητας Κτιρίου".

Με βάση το νομοσχέδιο, επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες κτιρίων η διατήρηση, για 40 χρόνια, ημιυπαίθριων χώρων και υπογείων που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθ' υπέρβαση των όρων δόμησης, αφού καταβάλλουν το ειδικό πρόστιμο το οποίο θα αποδίδεται στο "Πράσινο Ταμείο". Το ύψος του προστίμου θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του χώρου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του κτιρίου, ανεξάρτητα από τη χρήση του [ Υπολογίστε μόνοι σας το πρόστιμο για τον ημιυπαίθριο ] και θα καταβάλλεται εντός 18 μηνών για τις κατοικίες και σε 24 μήνες για ακίνητα άλλης χρήσης εφάπαξ ή σε έξι ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση του προστίμου θα πρέπει να καταβληθεί εντός εννέα μηνών από την ισχύ του νόμου ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα παρέχεται έκπτωση 10%.

Οι ιδιοκτήτες που θα εξοφλήσουν το πρόστιμο της ρύθμισης δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με οποιονδήποτε φόρο μεταβίβασης, εισφορές σε ταμεία ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί στους χώρους των ακινήτων τους ενώ θα διαγραφούν και τυχόν ανείσπρακτα βεβαιωθέντα πρόστιμα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης, ο φόρος που θα επιβάλλεται για την μεταβίβαση του ακινήτου, κατά το μέρος που θα αφορά τους χώρους αυτούς, θα αποδίδεται στο "Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου". Τα ποσά τα οποία θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης.

Ιδιαίτερα "τσουχτερά" θα είναι τα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης των χώρων που περιγράφονται στο νομοσχέδιο. Ετσι, το πρόστιμο ανέγερσης θα φτάνει σε ποσοστό 30% και το πρόστιμο διατήρησης σε 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, για κάθε έτος από τη μετατροπή της χρήσης του μέχρι και το χρόνο κατεδάφισής του.

Σύμφωνα πάντοτε με το νομοσχέδιο, μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων, οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα ελέγξουν τουλάχιστον το 10% των δηλώσεων που θα υποβληθούν και σε περίπτωση ψευδών στοιχείων θα εφαρμόζεται ο νόμος περί αυθαιρέτων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com