Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ανοίγουν δρόμο συνεργασίας με 21 συμφωνίες

Με την υπογραφή 21 διακρατικών συμφωνιών σε θέματα “χαμηλής πολιτικής” και την παρθενική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αποτελούν “αγκάθια” στις σχέσεις των δύο κρατών, τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισαν τη συγκυρία ιστορική.


Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η προσπάθεια προσέγγισης θα αποδώσει καρπούς, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του άνθρωπο που δεν φοβάται να πάρει θαρραλέες πρωτοβουλίες. Από τη μεριά του, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους ιστορικούς του μέλλοντος να καταγράψουν τις σημερινές του δηλώσεις, αναγγέλλοντας -όπως είπε-ότι τα πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλάζουν.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντώνται μία φορά κάθε έτος, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Θα πραγματοποιούνται επίσης δύο συναντήσεις το χρόνο των υπουργών που μετέχουν στο συμβούλιο.

Οι 21 συμφωνίες...

Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα περιλαμβάνονται μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, στις μεταφορές και στον Τουρισμό.

Οι υπουργοί Τουρισμού Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν το ενδεχόμενο κοινής δράσης για την προσέλκυση τουριστών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε αντίστοιχη συνεργασία και σε άλλους τομείς του επιχειρείν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να επιτρέψουν τη “χαλάρωση” των διαδικασιών της συνθήκης Σένγκεν, ώστε Τούρκοι να μπορούν να πραγματοποιούν μονοήμερες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά.

...και τα "Αγκάθια"

Αναφορικά, όμως, με τα ζητήματα “υψηλής πολιτικής”, οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών έδειξαν ότι είναι πρώιμη οποιαδήποτε κουβέντα πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ερωτηθείς για το casus belli που έχει θέσει η τουρκική εθνοσυνέλευση στην Ελλάδα, αν αυξήσει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί με τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί προσφυγή στη Χάγη, λέγοντας ότι μία λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτους.

Για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και τις παραβάσεις του FIR Αθηνών, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε όλες οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών να γίνονται χωρίς οπλισμό. Δήλωσε ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα που ενώνει και δεν χωρίζει τους δύο λαούς.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι το θέμα θα είχε λυθεί αν η Τουρκία εφάρμοζε τους κανόνες καλής γειτονίας και υπέβαλλε σχέδια πτήσης για τα αεροσκάφη που πετούν στο Αιγαίο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπήρχε λόγος αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις, πρόσθεσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα συνεχιστούν από εκεί που είχαν σταματήσει πριν την εκλογή Έρογλου. Εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πριν το τέλος του έτους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ζητώντας να εκλέγεται απευθείας από τους πιστούς ο μουφτής.

Αναφορικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αποκάλυψε ότι πρόθεσή του ήταν να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του τόσο ο κ. Βαρθολομαίος όσο και ο Τούρκος επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων. Τελικώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, επειδή ο τελευταίος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών δεν εθίγη. Ενδεικτική όμως των σκέψεων που υπάρχουν ήταν η δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι αισθάνεται "εθνική ντροπή" για το γεγονός ότι η Ελλάδα αγοράζει όπλα για φανταστικούς, όπως τους χαρακτήρισε, κινδύνους.
Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία

Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν συνολικά 21 συμφωνίες, στα λεγόμενα θέματα "χαμηλής πολιτικής", στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη, ιδρυτική σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών, με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και υπουργών.

♦ Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπέγραψαν:

* • Την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
* • Το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων
* • Την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών
* • Την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ

♦ Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, υπέγραψαν:

* • Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT)

♦ Η υπουργός υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν:

* • Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας

♦ Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν:

* • Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας
* • Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών

♦ Η υπουργός και ο υπουργός ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, υπέγραψαν:

* • Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

♦ Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, υπέγραψε με τον υπουργό Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς:

* • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK

♦ Με την ομόλογό της, Νιμέτ Τσουμπουκτσού:

* •Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης

♦ Ο υπουργός Υποδομών, Δημ. Ρέππας και ο ομόλογός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υπέγραψαν:

* • Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
* • Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
* • Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών

♦ Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, συζήτησαν τη δυνατότητα ορισμού συγκεκριμένου λιμανιού, μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών και υπέγραψαν:

* • Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη
* • Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων

♦ Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος συζήτησε με τον Τούρκο ομολογό του, Ερτουγκρούλ Γκιουνάι τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών από την Κίνα και άλλες χώρες. Υπέγραψαν:

* • Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού
* • Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

Επίσης, ο διευθυντής σύνταξης του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νικόλας Βουλέλης και ο πρόεδροςτου δ.σ. του Πρακτορείου ANADOLU, Δρ. Χιλμί Μπενγκί, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας. Υπεγράφησαν επίσης μνημόνιο κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE και μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών.
1 σχόλιο. Σχολιάστε!
 
website counter
friend finderplentyoffish.com