Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Η κρίση του ελληνικού χρέους «λιώνει» νόμισμα, μετοχές και ομόλογα της ευρωζώνης

Η διασπορά του κινδύνου που γεννά το δημόσιο χρέος της Ελλάδος και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης οδηγεί σε μαζική εκροή κεφαλαίων από το ευρώ, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στο νόμισμα, στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 6,68%. Στις τράπεζες οι απώλειες έφθασαν σε διψήφιο ποσοστό 10,3%.


Η πτώση στην Αθήνα εντάθηκε όταν το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ως σύμβουλο για διάφορα θέματα την συμβουλευτική εταιρεία Lazard. Η τελευταία έχει υπάρξει σύμβουλος άλλων κυβερνήσεων επί θεμάτων αναδιάρθρωσης χρέους, κάτι που συνέδεσαν οι επενδυτές με την παρούσα κατάσταση, ξεπουλώντας μετοχές και ομόλογα. Ετσι, η κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου ήταν θέμα χρόνου και δεν άργησε να συμβεί όταν πήραν την κάτω βόλτα και οι αγορές της Ευρωζώνης και κυρίως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Στην Αθήνα ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 10,3% ενώ την ίδια περίπου ώρα το ισπανικό χρηματιστήριο έχανε 4,3% (IBEX-35) και το πορτογαλικό (PSI-20) 4,07%. Διψήφιο ποσοστό απωλειών στην Αθήνα είχαν οι μεγάλες τράπεζες Εθνική -12,71%, Alpha Bank -11,17%, Πειραιώς -10,57%, Αγροτική Τράπεζα -10,49% και Εurobank -10,47%. Από τα blue chips διασώθηκαν οι μετοχές των Τιτάν που έκλεισε με άνοδο 1,95%, του Ταχ. Ταμιευτηρίου που υποχώρησε μόνο 2,20% και του ΟΤΕ με απώλειες 2,50%. Ηταν μία κάκιστη ημέρα για το Χρηματιστήριο με 166 μετοχές να κλείνουν με πτώση έναντι 25 με άνοδο και 29 χωρίς μεταβολή στην τιμή τους.

Στην αγορά ομολόγων οι τιμές επανήλθαν σε κάθετη πτωτική τροχιά με αποτέλεσμα να διευρυνθούν τα spreads, δηλαδή η διαφορά απόδοσης έναντι των γερμανικών ομολόγων. Στα 10ετούς διάρκειας το spread ανέβηκε στις 648 μονάδες βάσης και στα 2ετή στις 1.312 μονάδες βάσης.

Στην αγορά των CDS, (είναι μη οργανωμένη ιδιωτική αγορά, που είναι υπό διαπραγμάτευση συμβόλαια που παρέχουν προστασία έναντι χρεοκοπίας μιας χώρας ή εταιρείας) τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τιμές αυτών που αναφέρονται στην Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος ευρώ έφθασε στο χαμηλότερό επίπεδο έτους έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,30 δολάρια=1 ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com