Με την ελληνική κρίση του χρέους να αποκαλύπτει τώρα την αδυναμία δημοσιονομικής εποπτείας των 16 της Ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της παρέβησαν τους δικούς τους δημοσιονομικούς κανόνες (βλ όριο ελλείμματος 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ) περισσότερο από το μισό του χρονικού διαστήματος που πέρασε από τη δημιουργία του ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του Μπλούμπεργκ.
Από τις χώρες-μέλη που ήταν από το 1999 στο ευρώ, το Βέλγιο και η Ιταλία δεν τήρησαν τον ένα ή και τους δύο από τους στόχους-κριτήρια και στα 11 χρόνια ύπαρξης του κοινού νομίσματος.
Η Ελλάδα απέτυχε και στα 9 χρόνια της παρουσίας της στην Ευρωζώνη και στους δύο στόχους, ενώ αντίθετα οι Φιλανδία και Λουξεμβούργο ικανοποίησαν και τα δύο κριτήρια κάθε χρόνο που πέρασε.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και άλλοτε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ, "όλη η Ευρωζώνη ήταν πολύ χαλαρή στην τήρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ για τα δημόσια χρέη και τώρα πληρώνει το τίμημα".
Να σημειωθεί ότι ουδέποτε επιβλήθηκαν κυρώσεις στους παραβάτες. Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, δήλωσε πως "εξετάζονται χρηματοπιστωτικές και μη κυρώσεις" σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων δημοσιονομικών παρεκκλίσεων.