Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Με βούλα ΕΚΤ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με αλλαγές που εισηγήθηκαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι ελληνικές τράπεζες, θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες για την ψήφιση του περίφημου νομοσχεδίου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις τράπεζες.


Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι δεν θα προκαθορίζεται το ποσοστό της οφειλής που θα υποχρεούται να επιστρέψει ο δανειολήπτης αν ενταχθεί στο πρόγραμμα (το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 10%).

Το νομοσχέδιο ήταν να ψηφιστεί τον περασμένο... Νοέμβριο, αλλά «κόλλησε» επί μήνες στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναμένεται να οφελήσει τα νοικοκυριά που σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

*Με τη συνδρομή μιας καταναλωτικής οργάνωσης ή του Συνηγόρου του Καταναλωτή ο δανειολήπτης θα ξεκινά διαβουλεύσεις με την τράπεζα για να βρει συμβιβαστική λύση.

*Αν η τράπεζα ή οι τράπεζες (εάν είναι περισσότερες από μία και η απόφασή τους αντιπροσωπεύει το 50% των οφειλών) δεν συμφωνήσουν, τότε ο δανειολήπτης θα πηγαίνει στο δικαστήριο για να ζητήσει την υπαγωγή του στη νομοθετική ρύθμιση.

*Ο δανειολήπτης θα παραθέτει τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία στο δικαστήριο, καθώς και το σύνολο των οφειλών του σε όλες τις τράπεζες. Αν ο δανειολήπτης αποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες, τότε θα παγώνει η ένταξή του στο πρόγραμμα. Τα περιουσιακά του στοιχεία θα ρευστοποιούνται εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα.

*Από τη διαδικασία της ρευστοποίησης θα μπορεί να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Για να γίνει αυτό, ο δανειολήπτης θα αναλαμβάνει την υποχρέωση απέναντι στους οφειλέτες ότι σε διάστημα 20 ετών θα καταβάλει ποσό ίσο με ποσοστό της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας. Το ύψος του ένα πιθανολογείται ότι θα είναι γύρω στο 80%.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι αφού κλείσει ο κύκλος με τη ρευστοποίηση ή τη διευθέτηση των περιουσιακών στοιχείων, το δικαστήριο θα αποφασίζει το ποσοστό του εισοδήματος που θα αποδίδεται -κατ' αναλογία- στους δανειστές προβλέπονταν ότι ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να καταβάλει στις τράπεζες ποσό μικρότερο από το 10% των συνολικών του οφειλών.

Εδώ ξεκινούν οι αλλαγές. Οι ελληνικές τράπεζες πίεζαν για να μην περάσει το ποσοστό αυτό και το τι θα δοθεί τελικά να αποφασίζεται από τα δικαστήρια.

Μια ακόμα αλλαγή που εισηγήθηκε η ΕΚΤ είναι από την ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων να ικανοποιούνται πρώτα όσοι έχουν προσημείωση. Δηλαδή, αν μία τράπεζα είχε δώσει στεγαστικό στον δανειολήπτη με προσημείωση του ακινήτου, θα πάρει όσα περισσότερα γίνεται ή και όλα από τη ρευστοποίηση. Μία άλλη που στον ίδιο δανειολήπτη είχε δώσει καταναλωτικό, ό,τι περισέψει.

Μια ακόμη μετατροπή που εισηγήθηκε η ΕΚΤ αφορά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του χρεοκοπήσαντος. Εάν βελτιωθεί το εισόδημά του, πρέπει να το γνωστοποιήσει στο δικαστήριο για να τροποποιηθεί ανάλογα η δόση που πληρώνει.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com