Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Νέο χαράτσι σε καινούρια και μεταχειρισμένα Ι.Χ

Αύξηση του φόρου πολυτελείας, όπως αυτός είχε αρχικά επιβληθεί στις 4 Μαρτίου, περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Στον φόρο πολυτελείας πλέον θα εμπίπτουν και φθηνότερα Ι.Χ. εργοστασιακής αξίας 15.000 ενώ αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης.


Ακόμα περισσότερα Ι.Χ. θα επιβαρύνονται με τον φόρο πολυτελείας έπειτα από τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη του Μαρτίου, επιβαρύνονται τα καινούρια Ι.Χ. από εργοστασιακή αξία 15.000 ευρώ αντί για 17.000, δηλαδή ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις αυτοκίνητα με αξία αγοράς 25.000 ευρώ. Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα Ι.Χ. επιβαρύνονται όσα έχουν εργοστασιακή αξίας από 11.000 ευρώ έναντι 10.000 ευρώ που ίσχυε.

Σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά στους συντελεστές του φόρου πολυτελείας. Ναι μεν εξακολουθούν να υπάρχουν τρεις κατηγορίες Ι.Χ., αλλά αντί για 10%, 20% και 30% οι συντελεστές του φόρου γίνονται 10%, 30% και 40%.

O φόρος επιβάλλεται ανάλογα με την εργοστασιακή αξία και με το εάν το Ι.Χ. αγοράζεται καινούριο η μεταχειρισμένο.

Ποια οχήματα εξαιρούνται του φόρου πολυτελείας

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείο από το φόρο πολυτελείας εξαιρούνται:

• τα επιβατικά αυτοκίνητα που προορίζονται να κυκλοφορήσουν ως δημόσιας χρήσης, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, τα ασθενοφόρα, οι νεκροφόρες, τα οχήματα μεταφοράς κρατουμένων(κλούβες), καθώς και τα αυτοκίνητα οχήματα με μικτό βάρος μέχρι 3,5 τόνους της Δασμολογικής Κλάσης 87.03 της πρώτης και δεύτερης υποπερίπτωσης της περίπτωσης ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 123 του ν. 2960/01.

• τα επιβατικά αυτοκίνητα που παραλαμβάνονται από παραπληγικούς αναπήρους και αναπήρους με αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό κάτω άκρων, στις περιπτώσεις όπου από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για επιβατικά αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.650 κυβικών εκατοστών. Τονίζεται όμως ότι "Για τα αυτοκίνητα του προηγούμενου εδαφίου που παραλαμβάνονται με απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας και αποδεσμεύονται από το καθεστώς απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης πριν από την παρέλευση του κατά περίπτωση ισχύοντος ως προς το τέλος ταξινόμησης περιοριστικού διαστήματος, εισπράττεται ο φόρος πολυτελείας που αναλογεί".

Αναλυτικά οι φόροι που επιβάλλονται και το πώς επηρεάζουν την τιμή των Ι.Χ. παρουσιάζονται παρακάτω. Αξίζει να αναφερθεί βέβαια πως ανατιμήσεις θα υπάρχουν σε όλα τα Ι.Χ., καθώς η αξία τους επηρεάζεται από την αύξηση στον ΦΠΑ κατά δύο μονάδες.Ο φόρος πολυτελείας ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται στα επιβατικά της δασμολογικής κλάσης 8703 και στα Jeep της 8704. Οι δασμολογικές αυτές κλάσεις περιλαμβάνουν:

8703: Επιβατικά αυτοκίνητα και άλλα αυτοκίνητα οχήματα που είναι κατασκευασμένα κυρίως για τη μεταφορά προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα οχήματα τύπου break και τα αγωνιστικά οχήματα, οχήματα ειδικά κατασκευασμένα για να μετακινούνται πάνω στο χιόνι, ειδικά οχήματα για τη μεταφορά προσώπων πάνω στα γήπεδα του γκολφ και παρόμοια οχήματα άλλα οχήματα, με παλινδρομικό εμβολοφόρο κινητήρα με ανάφλεξη με ηλεκτρικούς σπινθήρες άλλα οχήματα, με εμβολοφόρο κινητήρα με ανάφλεξη με συμπίεση (ντίζελ ή ημιντίζελ)

8704: Αυτοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων;

Όσον αφορά τα επιβατικά Ι.Χ. της κλάσης 87.03 (όπως εξηγείται παραπάνω) τα οποία έχουν επιδιορθωθεί, η αξία τους για την επιβολή του φόρου υπολογίζεται ως εξής:

α)Η εργοστασιακή αξία του οχήματος πριν επιδιορθωθεί - βελτιωθεί

β)Η αξία του κόστους διασκευής χωρίς το ΦΠΑ
 
website counter
friend finderplentyoffish.com