Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κώστας Σημίτης: «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης χρειάζεται αλλαγή»

Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Κώστας Σημίτης για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ενώ τάσσεται υπερ της άμεσης επιστροφής της 13ης και 14ης σύνταξης στους δικαιούχους. Χαρακτηρίζει κοινωνικά άδικο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και υπενθυμίζει ότι η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα...χέρια της Ελλάδας.




"Η αποχώρηση από την ΟΝΕ θα προκαλούσε καταστροφικούς κραδασμούς: μαζική έξοδο κεφαλαίων, απόσυσρη των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με πιθανή συνέπεια την κατάρρευση της χρηματοδότησης της οικονομίας. Η κοινωνία θα διολισθαίνει σε χωρίς τέλος εξαθλίωση", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, επισημαίνοντας ότι "αν αποτύχουμε θα επιστρέψουμε στη δραχμή, με υποτίμηση τουλάχιστον 30%".

Ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κριτικά το ΠΣΑ, σημειώνοντας ότι είναι κοινωνικά άδικο και θα έπρεπε να "δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών και όχι να επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς". Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω περιστολή των δαπανών σε κάθε υπουργείο και να "επιστρέψει τη 13 η και 14η σύντα;ξη".

Επισημαίνοντας ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας" είναι σε μεγάλο βαθμό "δημιούργημα των εκπροσώπων των δανειστών μας" ο Κώστας Σημίτης υποστηρίζει ότι για να πετύχουμε η αντιμετώπιση των προβλημάτων θα πρέπει να επιδιώκει τη βελτίωση της πορείας της χώρας καιόχι την αποφυγή του πολιτικού κόστους.

Ταυτόχρονα ο κ. Σημίτης συστήνει στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου: "Η έξοδος από την κρίση εξαρτάται κατ'ά κύριο λόγο από εμάς τους ίδιους, από τη θέληση, τη συνέπεια και την επιμμονή μας, ενώ φέρνει ως παράδειγμα την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ (επίετυγμα της διακυβέρνησής του), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "ξεπεράσαμε δυσκολίες και σε άλλες εποχές, η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ έγινε χάρη στην προσπάθειά της. Κανείς δεν της χαρίστηκε".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com