Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ LAZARD

Βγείτε στον κόσμο και στις αγορές, προτείνει στην κυβέρνηση ο «κύριος Lazard», δηλαδή ο σύμβουλος που πρόσφατα προσελήφθη από το Δημόσιο για τη διαχείριση της κρίσης δανεισμού.


Σύμφωνα με πληροφορίες, προ μιας εβδομάδος έφτασε στο Μαξίμου ένα πακέτο προτάσεων της Lazard με το οποίο συστήνεται

1) Η χώρα να αποπειραθεί να δανειστεί από την αγορά, αμέσως μόλις αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και να μην «κλειδωθεί» στην ομπρέλα του πακέτου στήριξης και

2) Να δρομολογηθούν διαδικασίες προσέγγισης ομολογιούχων με σκοπό την επίτευξη συμφωνιών με μεγάλους κατόχους ελληνικών ομολόγων, για τη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των λήξεων, με πλήρη διασφάλιση των κεφαλαίων τους.

Το περιεχόμενο των προτάσεων της Lazard επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ από το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι υιοθετούνται, υπό προϋποθέσεις, και οι δύο βασικές υποδείξεις της συμβούλου. Μάλιστα, αρμόδιο στέλεχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να βγει στις αγορές μετά το καλοκαίρι.

Πάντως, και ο δανεισμός εν μέσω καταιγίδας και η εθελοντική αναδιαπραγμάτευση με ομολογιούχους κρίνονται αρχικά ως κινήσεις παράτολμες, με τη δεύτερη να ενέχει τον κίνδυνο και παρερμηνειών, αν εξαχθεί η σπέκουλα της αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα» στις αξίες των ομολόγων του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους θεσμικοί επενδυτές.

Πάντως, η λογική της μετάθεσης του χρόνου λήξης των ομολόγων (από 5 έως 20 χρόνια) ως στόχο θα έχει να δώσει μια ανάσα στο Δημόσιο, το οποίο για την τριετία που έρχεται (2011-2013) θα πρέπει να αποπληρώσει σε ομολογιούχους περίπου 90 δισ. ευρώ.

Ισως κάποια μεγάλα «σπίτια» που έχουν δανείσει το Δημόσιο και σήμερα, λόγω της κατάστασης στην αγορά ομολόγων, εγγράφουν ζημίες κατά την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους, να προτιμήσουν τη χρονική αναδιαπραγμάτευση από την άρον άρον πώληση ή τη διακράτηση των τίτλων με ρίσκο.

Εντός των προσεχών μηνών θα κριθούν όλες οι προτεινόμενες από τη Lazard πρωτοβουλίες εξωστρέφειας που στόχο έχουν και την εισροή στοιχείων αυτοπεποίθησης τα οποία έχουν απολεσθεί.

Πάντως, σύντομα αναμένονται και νέα χτυπήματα, προαναγγελθέντα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, με νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε κατηγορία junk (σκουπίδια). Κάτι που σημαίνει αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων στην κατηγορία Βαα στην καλύτερη περίπτωση, από την Α3 που εσχάτως όρισε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com