Με απόφασή του το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ είναι κακούργημα.
Το Ποινικό Τμήμα ερμηνεύοντας τον νόμο περί αρχαιοκαπηλίας (Ν.3028/2002) και το Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, επικύρωσε απόφαση εφετείου που είχε καταδικάσει σε κάθειρξη έξι ετών αρχαιοκάπηλο και απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του.
Το 1999 συνελήφθη από αστυνομικούς στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του και προσπάθησε να πουλήσει αρχαία αντικείμενα του 6ου, 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. που προέρχονταν από παράνομη ανασκαφή. Η αξία των αρχαίων αντικειμένων που περιελάμβαναν πήλινο ειδώλιο περιστεριού, χρυσό δακτυλίδι, χάλκινη πόρπη, ανερχόταν στα 164.105 ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της ρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο συλληφθείς είχε κριθεί ένοχος για πλημμεληματική υπεξαίρεση, ενώ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ότι σύμφωνα με το νόμο περί αρχαιοκαπηλίας και εφόσον η αρχαιοκαπηλία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ τό το αδίκημα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και τελικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, με εγκύκλιό του, κοινοποίησε την απόφαση σε όλες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας με εντολή να ενημερωθούν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών.