Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Φοροεισπρακτικό μηχανισμό με συνταγή ΔΝΤ στήνει το υπουργείο Οικονομικών

Το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προανήγγειλε από το βήμα συνεδρίου της Eurobank ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.



Η ρύθμιση ολοκληρώνεται με την αρωγή τεχνοκρατικού κλιμακίου του ΔΝΤ που ξεκίνησε το έργο του πριν την υπογραφή του Μνημονίου. Περιλαμβάνει μέτρα για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων, να γίνει πιο διάφανος ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών και να μειωθούν κρούσματα διαφθοράς.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά μέρους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Αγροτικής, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως προφανή την ανάγκη αλλαγών στον τραπεζικό χώρο. Πρόσθεσε πως τη συζήτηση για τις αλλαγές αυτές την προκάλεσε και ο ίδιος και ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του.

Επισήμανε ότι κάθε πρόταση εξετάζεται με μεγάλη προσοχή και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα τόσο των κρατικών τραπεζών όσο και του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του. Αναφερόμενος, τέλος, στα "τεστ αντοχής" στα οποία υποβάλλονται τις τελευταίες ημέρες και οι ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα περάσουν αλώβητα τη δοκιμασία.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος είχε ζητήσει από το ίδιο βήμα τη θέσπιση ενός σταθερότερου φορολογικού συστήματος με χαμηλούς συντελεστές, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Καραμούζης, επισήμανε πως "κανείς δεν κερδίζει" από μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Παρουσίασε, επίσης, μελέτη της τράπεζας σύμφωνα με την οποία εάν τα επόμενα χρόνια το ΑΕΠ αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό άνω του 3% και η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα τότε το χρέος θα περιοριστεί κάτω από το 80% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2020. Εκτίμησε επίσης ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι μικρότερο από αυτό που επισήμως εκτιμούν οι επιτηρητές, περί το 10% με 12%.

Τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και η ηγεσία της Τράπεζας εκτίμησαν ότι οι προοπτικές για την πορεία της οικονομίας είναι πιο αισιόδοξες από αυτές που αναφέρουν οι επιτηρητές. Ο υπουργός επισήμανε ότι αν καταφέρει η κυβέρνηση το 2010 να κλείσει με έλλειμμα ελαφρά χαμηλότερο του επίσημου στόχου (8,1% του ΑΕΠ) και με εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, ίσως καταφέρει να αρχίσει σταδιακά η αναστροφή των διεθνών αγορών και αυτές με την σειρά τους να άρουν τον αποκλεισμό της χώρας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com