Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Βραχυχρόνιος δανεισμός, η νέα διεθνής απειλή

Ενώ η κρίση των κρατικών χρεών είχε μέχρι σήμερα συγκεντρώσει τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών τραπεζών και των αγορών, φαίνεται πως μία άλλη απειλή έχει περάσει απαρατήρητη: πρόκειται για τρισεκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμου χρέους που θα πρέπει να αποπληρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν μέσα στα προσεχή δύο έτη τα χρηματοπιστωτικά και μη ιδρύματα σε όλον τον κόσμο.


Όπως τονίζουν οι New York Times, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και το ΔΝΤ προειδοποίησαν πρόσφατα για μία επικείμενη κατάρρευση, ιδίως στην Ευρώπη, όπου οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα άντλησης χρημάτων.

Οι ανησυχίες τους εστιάζονται στο ότι οι τράπεζες που διψούν για κεφάλαια θα ανταγωνισθούν τις κυβερνήσεις - οι οποίες επίσης πρέπει να ξεπληρώσουν τεράστια ποσά χρεών - για την εύνοια των ομολογιακών αγορών. Με συνέπεια οι πιστώσεις για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να καταστούν ακριβότερες και σπάνιες με δυσάρεστα επακόλουθα για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι τράπεζες παγκοσμίως χρωστάνε σχεδόν 5 τρισ. δολάρια σε ομολογιούχους και άλλους πιστωτές, ποσά τα οποία λήγουν ως το 2012 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Τα 2,6 τρισ αφορούν υποχρεώσεις της Ευρώπης.

Οι αμερικανικές τράπεζες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν 1,3 τρισ. δολάρια έως το 2012. Μολονότι το ποσό αυτό δεν είναι ευκαταφρόνητο, οι αναλυτές ανησυχούν περισσότερο για την Ευρώπη γιατί οι τράπεζες εκεί βαρύνονται με τη κρίση των κρατικών χρεών.

Καθώς αρκετές τράπεζες αδυνατούν να εκδώσουν ομόλογα στις συνθήκες αυτές, στρέφονται στον βραχυχρόνιο δανεισμό ο οποίος συνδέεται ιστορικά με χρηματοπιστωτικές κρίσεις και ευθύνεται για τη κρίση του 2008 όταν στέγνωσε η αγορά από βραχυχρόνιο δανεισμό. Ήταν τότε που παρενέβησαν οι κεντρικές τράπεζες, διαφορετικά πολλές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει ελλείψει χρήματος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com