Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Κατά της κρατικής βοήθειας στις τράπεζες η ισλανδική βουλή

Το ισλανδικό κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε κυβερνητική προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μετά από μία δικαστική απόφαση που απειλεί να αφήσει μερικές τράπεζες αφερέγγυες, σύμφωνα με δηλώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και μελών του κυβερνητικού συνασπισμού στο Μπλούμπεργκ.


34 δικηγόροι στην εθνοσυνέλευση 63 θέσεων του Ρέκιαβικ σχεδιάζουν να ψηφίσουν εναντίον της κυβερνητικής πρότασης νέας διάσωσης των τραπεζών,μετά μία δικαστική απόφαση στις 16 Ιουνίου που χρέωσε στις τράπεζες τις νομισματικές ζημιές (από τις μεταβολές ισοτιμιών) που αφορούν δάνεια 28 δισ.δολάρια που πρόσφεραν σε ξένα νομίσματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η ισλανδική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασώσει τις τράπεζες για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια χωρίς της έγκριση της βουλής. Σημειωτέον πως το κρατικός χρέος της Ισλανδίας, το οποίο μέχρι τον Μάιο του 2008 απολάμβανε διαβάθμιση Aaa από τη Moody's, θα ανέλθει σε 150% του ΑΕΠ εφέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις της εν λόγω εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η Moody's, πάντως, έχει προειδοποιήσει πως θα υποβαθμίσει το χρέος της χώρας σε επίπεδο σκουπιδιών (junk) εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα διάσωση των τραπεζών επιβαρύνοντας έτσι το κρατικό χρέος.

Υπολογίζεται πως η δικαστική απόφαση του Ιουνίου μπορεί να κοστίσει στις ισλανδικές τράπεζες από 1,1 δισ. έως 4,3 δισ. δολάρια σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Δεδομένου ότι τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα και από πλευράς ΔΝΤ,το οποίο ηγείται του πακέτου διάσωσης 4,6 δισ.δολαρίων προς τη χώρα και έχει θέσει σαφείς δημοσιονομικούς περιορισμούς στην Ισλανδία, το πιθανότερο είναι κάποιες ισλανδικές τράπεζες να μην μπορέσουν να καλύψουν τις νέες ζημιές και να χρεοκοπήσουν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com