Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για δράσεις τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας

Τη συγχρηματοδότηση δράσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορούν στην τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων και την ψηφιακή σύγκλιση στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αντώνης Μαρκόπουλος, με δηλώσεις του στο πλαίσιο του κεντρικού συνεδρίου της 75ης ΔΕΘ που ήταν σχετικό με την αειφόρο ανάπτυξη, την καινοτομία και την πράσινη επιχειρηματικότητα.



Τα μισά (150 εκατ. ευρώ) από τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα άλλα μισά θα καλυφθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα) προβλέπει τρεις δράσεις:

• Τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού προϊόντος μέσω τραπεζών, αλλά με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από το ΤΕΜΠΜΕ (θα χρηματοδοτηθεί με 90+90 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης)

• Χρηματοδοτήσεις για επιχειρήσεις start-up (θα χρηματοδοτηθεί με 20+20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), και

• Εξισορρόπηση ρίσκου για επενδύσεις παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων στον τεχνολογικό-ψηφιακό τομέα στην Ελλάδα (40+40 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στην εκδήλωση ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Μανόλης Πατεράκης, σε στάδιο εκταμίευσης ή σε φάση αξιολόγησης βρίσκεται η χρηματοδότηση προτάσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ από προηγούμενες δράσεις και προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, στους τομείς της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού.

Ο ίδιος είπε ότι εντός του 2010 θα προκηρυχθούν δράσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ για το "Εξοικονόμηση κατ΄οίκον" και προγράμματα που σχετίζονται με τουρισμό, ψηφιακή σύγκλιση, έρευνα και τεχνολογία. Πάντως το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να επισημανθούν οι αδυναμίες της ελληνικής κοινωνίας στο να στηρίξει και να αξιοποιήσει επενδυτικά και αναπτυξιακά τις καινοτόμες ιδέες που… γεννώνται στη χώρα.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις, η μη αξιοποίηση και στήριξη καλών και καινοτόμων ιδεών έγινε λόγω απουσίας ανθρώπων με γνώση και άρα κακής αξιολόγησης των προτάσεων αυτών.

Επιχειρηματίες ανέφεραν προσωπικές τους εμπειρίες από το «θάψιμο» καινοτόμων και επενδυτικά συμφερουσών ιδεών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδας. (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαίδης ο οποίος, αποκάλυψε πως όταν απευθύνθηκε σε τράπεζα για να χρηματοδοτήσουν ένα σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης σε σημεία που δεν «πιάνει» το γνωστό GPS, όπως σε… ορυχεία, το αίτημα απορρίφθηκε. Γιατί; Γιατί ο άνθρωπος που κλήθηκε να το αξιολογήσει δεν βρήκε το λόγο να εγκρίνει ένα ακόμη GPS».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com