Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να επικρατούν για τους senior creditors των ελληνικών τραπεζών, τους πιστωτές δηλαδή υψηλής εξασφάλισης, οι οποίοι όπως φαίνεται έχουν «στοχοποιηθεί» από το ευρωσύστημα ως εκείνοι που θα πληρώσουν τμήμα της ζημιάς που έχουν υποστεί οι τράπεζες στο πλαίσιο της διάσωσης. Το θέμα αυτό αναλύει το πρακτορείο Bloomberg.
Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει να εξετάζει τους ισολογισμούς των τραπεζών και αν θεωρήσει πως υπάρχουν κεφαλαιακά κενά, τότε οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν αρκετές επιλογές.
Μόνο μία από αυτές -το να τεθεί μια τράπεζα υπό εκκαθάριση- πυροδοτεί τους κανόνες του bail-in, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους senior ομολογιούχους.
Bail-in
Oμως, σύμφωνα με το Bloomberg, η επιλογή για το bail-in των ομολογιούχων δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Άπαξ και το αποφασίσει η ΕΚΤ, τότε υπάρχουν διάφορες επιλογές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως η προσφορά ιδιωτικών κεφαλαίων, η προληπτική βοήθεια, αλλά και μια πλήρης διάσωση με απομειώσεις.
Ο λόγος των δεύτερων αυτών σκέψεων είναι γιατί αν θιγούν οι senior bonds, θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν με επιτυχία να πραγματοποιήσουν τέτοιες εκδόσεις, δίνοντας ένα σήμα και για άλλες τράπεζες στην Ευρώπη.
Αλλωστε, η τραπεζική ενοποίηση βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και θα απαιτηθούν σε κάθε περίπτωση βελτιώσεις στο σκεπτικό και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.