Μπλόκο στην απόφαση Σκουρλέτη που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή των εργασιών εξόρυξης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές βάζει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση που φέρει αριθμό 3191 αφορούσε σε θέματα σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσης και η σχετική υπόθεση δικάστηκε στις 3 Ιουνίου.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, είχε αποφασίσει να ανακληθούν οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο στις Σκουριές μετά την παράβαση των όρων από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Η απόφαση οδήγηση σε προσωρινή διακοπή των εργασιών της εταιρείας.
Η απόφαση του ΣτΕ αν και δεν αναφέρεται άμεσα στην πρόσφατη απόφαση του αρμοδίου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, εντούτοις την μπλοκάρει καθώς το ανώτατο δικαστήριο αποφαίνεται ότι «είναι αβάσιμη η εγκυρότητα της ανάκλησης των τεχνικών μελετών του έργου» στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειωτέον ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του - και πρόσφατων- έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης και της εξόρρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, κρίνοντας μεταξύ άλλων και τα περιβαλλοντικά θέματα.
Ειδικότερα, η απόφαση του ΣτΕ στην ουσία ακυρώνει τη νομική βάση της τελευταίας απόφασης του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτη που οδήγησε στο κλείσιμο των Μεταλλείων και στη διαθεσιμότητα των 2.000 εργαζομένων.
Η Ελληνικός Χρυσός είχε προσφύγει τον Απρίλιο κατά του ΥΠΑΠΕΝ για παράλειψη νομίμων ενεργειών και συγκεκριμένα στην εκ του νόμου υποχρέωσή του να εγκρίνει σε διάστημα 60 ημερών από την υποβολή τους, την κατάθεση των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χρυσού, χαλκού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή Μαντέμ Λάκο.
Το ΥΠΑΠΕΝ με το επιχείρημα ότι τα εν λόγω προσαρτήματα είχαν ελλείψεις προχώρησε στην ανάκληση των τεχνικών μελετών. Μια από τις ελλείψεις που επικαλέστηκε το ΥΠΑΠΕΝ ήταν ότι η εταιρία δεν πραγματοποίησε το πρόγραμμα δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα στην περιοχή που βρίσκεται το έργο, αλλά σε ερευνητικό κέντρο στο Pori της Φινλανδίας, στην οποία στηρίχτηκε και η πρόσφατη απόφαση του κ. Σκουρλέτη.
Η απόφαση του ΣτΕ χαρακτηρίζει αφ ενός αόριστη και αφετέρου πλημμελή την αιτιολογία του ΥΠΑΠΕΝ περί ελλείψεως επί τόπου δοκιμών διότι δεν δικαιολογεί το λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα πορίσματα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στο πιστοποιημένο εργαστήριο της Φινλανδίας.