Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Όπως αναφέρεται το δ.σ. της τράπεζας θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να εγκρίνει το πρόγραμμα ενίσχυσης .



Σύμφωνα με την τράπεζα, η αύξηση θα πραγματοποιηθεί μέσω άντλησης κεφαλαίων και δημόσιας προσφοράς μειοψηφικού ποσοστού στην τουρκική Finansbanκ ως εξής:

►Κεφάλαια 1,8 δισ. ευρώ περίπου, θα αντληθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2010. Αυτά θα περιλαμβάνουν:

α)Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Θα πραγματοποιηθεί έκδοση 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, και

β)Έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία τριών ομολογιών για κάθε οκτώ υφιστάμενες κοινές μετοχές Η τιμή μετατροπής των Μετατρέψιμων Ομολογιών θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης των Νέων Ονομαστικών Μετοχών (5,20 ευρώ).

Οι δύο παραπάνω εκδόσεις σημειώνεται πως θα γίνουν ταυτόχρονα.

►Η δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbanκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή ενδέχεται να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας. Τονίζεται πάντως πως σε κάθε περίπτωση η Εθνική θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% .

Η διάθεση μετοχών της Finansbank αναμένεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν αφού πρώτα ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Ο πρόεδρος του δ.σ. της τράπεζας, Βασίλειος Ράπανος, έκανε λόγο για απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την Εθνική και την Ελλάδα και πρόσθεσε πως "μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας".

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης, πρόσθεσε ότι η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ορόσημο για την τράπεζα και πως αναμένεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, πολλαπλασιάζοντας τις στρατηγικές της επιλογές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com