Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Μειωμένη συμμετοχή στη φετινή σύσκεψη για τη ΔΕΘ

Με μειωμένη συμμετοχή, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της σύσκεψης των εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλονίκης, που κάλεσε ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Σκοπός της σύσκεψης να εκδοθεί ψήφισμα για τα προβλήματα της περιοχής, το οποίο θα δοθεί στον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του για τα εγκαίνια της 75ης ΔΕΘ.


Στην ομιλία του ο κ. Παπαγεωργόπουλος άσκησε κριτική για καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει, άμεσα, σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση όσων έργων βρίσκονται σε εξέλιξη και την έναρξη άλλων.

«Προφανώς λεφτά δεν υπάρχουν και εκεί που υπάρχουν, όπως είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ), ο αναπτυξιακός νόμος, τα ΣΔΙΤ και άλλα εργαλεία οι διαδικασίες είναι απελπιστικά αργές», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:

«Ούτε βέβαια χρόνος υπάρχει, ούτε για μελέτες, ούτε για επανασχεδιασμούς, ούτε για νέα στοχοθεσία. Αυτό που υπάρχει είναι ο Σχεδιασμός στον οποίον έχουμε συμπέσει εδώ και 10 χρόνια και οι παρεμβάσεις που προβλέπει για να πιάσουμε το στόχο, όχι πλέον του 2012, αλλά του 2015.

Αυτές τις παρεμβάσεις ζητάμε να υλοποιήσει έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση, χωρίς άλλοθι και καθυστερήσεις με εκπόνηση νέων μελετών και νέων σχεδιασμών.

Δυστυχώς η διοικητική μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα "Καλλικράτης" δεν απέδωσε στη Θεσσαλονίκη το ισχυρό αυτοδιοικητικό όργανο που ονειρευόμασταν, δεν θεσμοθέτησε τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση που υπάρχει σε πολλές Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Η κυβέρνηση δεν απεδέχθη την πρότασή μας να διοικηθεί η πόλη στην ουσία από αυτό εδώ το όργανο, με τη συμμετοχή των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που σήμερα εκπροσωπούνται εδώ από την ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και από τους σημαντικότερους Φορείς της πόλης μας».

Στα έργα που σύμφωνα με το δήμαρχο έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνονται:

ΜΕΤΡΟ:

- Επιτάχυνση εργασιών.

- Λειτουργία παραρτήματος του Κ.Α.Σ. στη Θεσσαλονίκη για άμεση επίλυση των αρχαιολογικών θεμάτων που ανακύπτουν.

- Δημοπράτηση της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ ανατολικά (Καλαμαριά) και μελέτη και πηγή χρηματοδότησης της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ δυτικά (Σταυρούπολη).

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ:

- Επιτάχυνση των έργων .

- Επέκταση του αεροδιαδρόμου.

ΛΙΜΑΝΙ:

- Εξεύρεση επενδυτή.

- Άμεση δημοπράτηση του έργου επέκτασης του 6ου προβλήτα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ:

- Άμεση δημοπράτηση του τμήματος από «ΤΙΤΑΝ» έως «Κωνσταντινουπολίτικα» (είχαν υποσχεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010…).

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ:

- Άμεση δημοπράτηση των ανισόπεδων κόμβων προς τη δυτική πλευρά που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες…

ΠΑΡΚΙΝΓΚ:

- Άμεση δημοπράτηση πλέγματος πάρκινγκ (Νόμος του 2000 τα προβλέπει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004…).

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ:

- Άμεση εκπόνηση νέας μελέτης (είχαν υποσχεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010…).

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:

- Παρά το ότι η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα δημοπρατηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2010, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν νέες εξαγγελίες για μελλοντική δημοπράτηση.

ΕΓΝΑΤΙΑ:

- Ολοκλήρωση καθέτων αξόνων προς Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία.

ΔΕΘ:

- Άμεση έναρξη διαδικασιών για δημιουργία νέου Εκθεσιακού Κέντρου στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης μέσω ΣΔΙΤ.

- Παρά του ό,τι όλοι συμφωνούμε, δεν παίρνονται αποφάσεις και ήδη έχουμε χάσει ένα χρόνο μετά τη σχετική εξαγγελία.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ:

- Άμεση έναρξη διαδικασιών για διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, έτσι ώστε με τη μετακίνηση της Δ.Ε.Θ. να είμαστε έτοιμοι για την κατασκευή ενός τεράστιου Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δώσει άλλη όψη στην πόλη μας.

ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

- Καθυστερούν αδικαιολόγητα από πλευράς Υπουργείων α) η παραχώρηση του χώρου, β) τα κίνητρα της Ζ.Κ.Θ., γ) τα κριτήρια επιλογής των επενδυτών και δ) οι προσλήψεις του προσωπικού έτσι ώστε η Ζώνη Καινοτομίας να αποκτήσει «διαχειριστική επάρκεια».

- Πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ:

- Υλοποίηση επιτέλους των δεκάδων «Προγραμματικών συμβάσεων» που έχει υπογράψει ο Ο.Σ.Κ. με δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αλλά καθυστερεί η υλοποίησή τους.

ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ – ΜΑΡΙΝΕΣ:

- Καθυστερούν αδικαιολόγητα τα υπουργεία για χωροθέτηση και κατασκευή τριών – τεσσάρων μαρινών στον Θερμαϊκό.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 2000-2001:

- Άμεση επικαιροποίηση και εφαρμογή των βασικών έργων που προτείνονται (λεωφόροι ταχείας κυκλοφορίας χωρίς σηματοδότες κ.λ.π.)

ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ – ΖΕΥΞΗ:

- Εδώ και δεκαετίες στο «Ρυθμιστικό» της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται το έργο της «ζεύξης» του Θερμαϊκού Κόλπου (Αγγελοχώρι-εκβολές Αξιού) για παράκαμψη της πόλης από Αθήνα προς Χαλκιδική.

- Πρέπει να εκπονηθεί τουλάχιστον η προμελέτη.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ:

- Από ετών εκκρεμεί η υπόσχεση εξεύρεσης χώρου και κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου

- Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ:

- Εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες το αίτημα των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του νομού Θεσσαλονίκης για απόδοση των στρατοπέδων στην Τ.Α.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ:

- Προς Λαχανόκηπους (δυτικά) και Νέα Ελβετία – Κεραμεία ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ανατολικά), βάσει των προμελετών που έχει εκπονήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:

- Όπως η υπουργός κ.Μπιρμπίλη εξαγγέλλει αναπλάσεις στο Ιστορικό κέντρο των Αθηνών, το ίδιο πρέπει να κάνει και για το Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους, πλατεία Εμπορίου, πλατεία Χρηματιστηρίου κ.λ.π.) για τις οποίες πλατείες ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει ήδη πλήρεις μελέτες.

ΜΝΗΜΕΙΑ:

- Αναβάθμιση (τείχη, εκκλησίες κ.λ.π.) από το υπουργείο Πολιτισμού.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com